Govor

Dr. Milena Bučar Miklavčič

Hvala. Hvala za povabilo.

Jaz mislim, da lahko je res tradicionalno, so potvorbe oljčnega olja iz časa antike. Torej imamo vire pravzaprav, ko se je špansko olje s pravzaprav istrskim mešalo in tako naprej. Torej, to je panoga, ki je mogoče za mnoge vas minorna, nepomembna ali kakorkoli, vendar tradicionalno prisotna v našem okolju. Velik prelom v zadnjem, bomo rekli, stoletju je leta 1981, ko je pravzaprav zaradi poneverjenega, potvorjenega oljčnega olja z repičnim, ki je bil namenjen pravzaprav bio dizlu in zato vseboval anilin, povzročilo veliko škodo mediteranskim državam, ki so vezane na oljčno olje. In seveda je to povzročilo, da v roku deset let od 1981, ko je bilo pravzaprav veliko smrtnih žrtev, v začetku 261, zaključuje se nekje 500, 600. Ampak dejansko analiza tega stanja pravzaprav je pokazala dosti večje škode in od takrat naprej pravzaprav se je leta 1991 zakonodaja oljčnega olja ločila od ostalih rastlinskih olj, torej ni dovoljeno mešanje oziroma mešanje je seveda dovoljeno pač na lastno, na lastno… pravzaprav mešanice olj, vendar ne s tem, da se imenuje oljčno olje. Torej, oljčno olje ima svojo zakonodajo od leta 1991 in v tistih letih smo mi zamudili priložnost. Mi se ukvarjamo pač raziskovalno. Na tem področju je Evropa zelo veliko investirala v laboratorije, zato da se te metode razvijajo, zato da se ugotavljajo te potvorbe in zato da se pravzaprav eno izmed redkih živil, mislim, da je edino, vsaj med olji sigurno, ki ima senzorično analizo za kakovostno razvrščanje, in to zahteva pravzaprav velik angažma, torej velik, bomo rekli tako, finančni suport za to, da pravzaprav to izvajamo. Žal smo zamudili te priložnosti in nekako je ta laboratorij, ki nastaja v okviru znanstveno-raziskovalnega središča, bolj entuziastično postavljen, nikoli ne tako zelo strateško umeščen v prostor, slovenski prostor, je pa zelo dobro umeščen v mednarodni prostor. Pomeni, Evropa se je odločila, ker zelo veliko investira v razvoj oljkarstva, da prepušča Mednarodnemu svetu za oljke razvoj metod. In znotraj tega seveda smo posamezne članice dolžne nekako sodelovati v medlaboratorijskih testiranjih, tako imamo pravzaprav v strokovnih odborih člane našega oziroma sodelavce laboratorija in redno medlaboratorijsko testiranje. Torej, naš laboratorij je na seznamu pooblaščenih laboratorijev Mednarodnega sveta za oljkarstvo, tako na področju senzoričnega ocenjevanja kot tudi na področju kemijskega. To se vsako leto obnavlja ta lista. Smo pa uradni laboratorij za češko inšpekcijo na področju senzoričnega ocenjevanja, zaradi tega, ker pač oni nimajo... in uradni laboratorij za Slovaško. Mogoče samo to, da tudi mi smo pred leti imeli potvorjen... pravzaprav smo ugotovili veliko potvorbo, to je bilo olje, ki je bilo na osnovi repično, z dodanim klorofilom, z dodano pač aromo, mandljevo aromo. Pravzaprav, to je bilo namerno, namreč, temu ne moremo reči, da ne moremo zlonamerno pač ugotavljati. V večini primerov sodelujemo seveda zelo dobro z Upravo za varno hrano, vendar mislim, da sistemsko pač celotno oljkarstvo v Sloveniji ni urejeno, zaradi tega, ker zakonodaja je zelo komplicirana, je zahtevna, je posebna, je ne moremo pravzaprav vtakniti v vse člene Zakona o kmetijstvu in je zelo slaba na področju izvedbene zakonodaje. Pomeni, kako pravzaprav mi implementiramo našo zakonodajo v slovenski prostor. Mislim, da tukaj je še veliko za narediti so bili tudi predlogi o Zakonu o oljkarstvu, ki pravzaprav seveda je zaradi nekako, bomo rekli, ni to zelo taka kmetijska panoga, da bi jo razumeli, treba pa je vedeti, da je oljkarstvo bila dolgo časa v sklopu sadjarstva, kar pa daleč presega, zaradi tega, ker je končni produkt oljčno olje, ki pravzaprav ga moramo v skladu seveda z vso evropsko zakonodajo nekako tudi tako obravnavati. Tako, da pričakujem, mislim, da je zelo dobro sodelovanje, kar se tiče samega prenosa znanj, zelo slabo pa strateško postavljeno in finančno seveda iz tega vidika, da bo to funkcioniralo znotraj vseh v verigi, ne samo, da je to laboratorij, ki je posebej, ampak da je potem pravzaprav v korist tako potrošnikom kot vsem ostalim.

Toliko o tem.