Govor

Najlepša hvala.

S tem je predstavitev proračunskega memoranduma 2025-2026, Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2025 ter Predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2026 končana. Predsedniku Vlade doktorju Robertu Golobu in ministru za finance Klemnu Boštjančiču se zahvaljujem za predstavitvi.

Z današnjo predstavitvijo prične teči rok za vlaganje amandmajev k Predlogu sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2025 in k Predlogu proračuna Republike Slovenije za leto 2026. Poslanke in poslanci, poslanske skupine, zainteresirana delovna telesa in Vlada lahko amandmaje k Predlogu sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2025 vložijo najkasneje tri dni pred sejo Državnega zbora, na kateri bo predlog sprememb proračuna obravnavan. K Predlogu proračuna Republike Slovenije za leto 2026 pa lahko poslanke in poslanci Poslanske skupine in zainteresirana delovna telesa amandmaje vlagajo do vključno 21. oktobra 2024.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O DOHODNINI.

Predlog zakona je v obravnavo Državnemu zboru predložila Vlada. V zvezi s tem predlogom je skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec zahtevala, da Državni zbor opravi splošno razpravo. Za dopolnilno obrazložitev predloga zakona dajem besedo predstavniku Vlade, in sicer ministru za finance Klemnu Boštjančiču. Izvolite.