Govor

Hvala za besedo, predsedujoča.

Odbor za kulturo je na 26. nujni seji obravnaval Predlog priporočila Vladi za transparentno in zakonito delovanje Ministrstva za kulturo, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec. Gradivo za sejo je bila zahteva Poslanske skupine SDS za sklic izredne seje Državnega zbora s predlogom priporočila, mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Vlade o predlogu priporočila. V poslovniškem roku ni bilo vloženih amandmajev s strani kvalificiranih predlagateljev.

Predstavnica Zakonodajno-pravne službe je povedala, da priporočili iz točk ena in tri odstopata od vpisanih ustavnih izhodišč, ki jih mora upoštevati Državni zbor pri uresničevanju svoje nadzorne funkcije. Besedili teh priporočil namreč vsebujeta presojo zakonitosti delovanja Ministrstva za kulturo, takšna priporočila so konkretne narave, tudi če se ne nanašajo na več historičnih dogodkov ali oseb, kar je v nasprotju z načelom samostojnosti delovanja javne uprave. Ustrezno priporočilo bi moralo naslavljati splošno krepitev samostojnosti uradnih oseb v državnih organih, ne pa vsebovati ugotovitev o domnevnih konkretnih rešitvah na Ministrstvu za kulturo, saj s tem Državni zbor posega v pristojnost izvršilne veje oblasti, v konkretnem primeru inšpekcijskih organov.

V zvezi z vsebino priporočil pod 2. točko, Zakonodajno-pravna služba opozarja, da ta nima vsebinskega pomena, saj je Ministrstvo za kulturo dolžno zaposlenim zagotoviti pravice, ki izhajajo iz zakona o delovnih razmerjih, že skladno s 120. členom Ustave. Četrte točke priporočila, ki predlaga razrešitev ministrice za kulturo, pa ni mogoče obravnavati v obliki priporočila. Razrešitvi ministrice je namenjena ustavno pravni institut interpelacije, ki je eden temeljnih institutov razmerij delitve oblasti med zakonodajno in izvršilno vejo oblasti, ureja ga 118. člen Ustave in 250. do 253. člen Poslovnika Državnega zbora.

Predstavnica Računskega sodišča je povedala, da je Računsko sodišče izplačilo nagrade Prešernovega sklada pisateljici Svetlani Makarovič preverjalo v okviru revizije Predloga zaključnega računa proračuna Republike Slovenije za leto 2023 na pobudo sklepa Komisije za nadzor javnih financ. Računsko sodišče je presodilo, da Ministrstvo za kulturo po več kot 20 letih ni imelo podlage za izplačilo nagrade ter je ravnalo v nasprotju s tretjim odstavkom 2. člena Zakona o javnih financah, ki določa, da je pri pripravi in izvrševanju proračuna treba spoštovati načelo učinkovitosti in gospodarnosti.

V razpravi so predstavniki koalicijskih poslanskih skupin menili, da je vsebina zahteve neosnovana, saj temelji na nepreverjenih podatkih in člankih iz rumenega tiska. Vse predlagane točke priporočila pa so v nasprotju z Ustavo in veljavno zakonodajo. Namen zahteve je blatenje in diskreditacije ministrice glede očitkov o mobingu so bili mnenja, da gre za materijo, ki ni v pristojnosti odbora. O tem morajo odločati za to pristojne institucije, ki v državi tudi delujejo. Izplačilo nagrade pisateljici Svetlani Makarovič je upravičeno, saj je sklep Upravnega odbora Prešernovega sklada iz leta 1999 upravni akt, ki nikoli ni bil preklican in kot tak ni zastarel. Članice in člani poslanskih skupin opozicije so bili mnenja, da je izplačilo nagrade nezakonito, saj računsko sodišče ni našlo pravne podlage zanj. Po njihovem mnenju bi morali o tem vprašanju odločati upravni odbor Prešernovega sklada. Opozorili so na nespoštovanje institucij, saj njihove ugotovitve o nezakonitem delovanju ne sprožijo popravljalnih ukrepov in tako postanejo brezpredmetne glede najema prostorov na začasni lokaciji SNG drame so prepričani, da gre za nezakonito rabo javnih sredstev. Odbor je v skladu s 171. členom in 128. členom Poslovnika Državnega zbora glasoval o vseh točkah predloga. Ker točke predloga niso bile sprejete in na podlagi razlage Komisije za Poslovnik v zvezi z drugim odstavkom 61. člena Poslovnika Državnega zbora z dne 9. 12. 2009 obravnavana predloga priporočila Vladi Republike Slovenije za transparentno in zakonito delovanje Ministrstva za kulturo na matičnem delovnem telesu končana. Hvala lepa.