Govor

Najlepša hvala, predsednica. Lep pozdrav vsem! Predsednik Vlade je v Državni zbor poslal listo dveh kandidatov za nova ministra: dr. Vinka Logaja za ministra za izobraževanje in mag. Boruta Sajovica za ministra za obrambo. Oba predloga sta po naši oceni ustrezna, oba predloga sta izkazala tudi na predstavitvah pred matičnimi delovnimi telesi ustrezno pripravljenost.

Dr. Logaj je nedvomno strokovnjak za področje šolstva, za področje izobraževanja. O tem priča seveda njegov dolg CV in to je tudi izkazal na četrtkovi predstavitvi na Odboru za izobraževanje. Tisto, kar je ključno predvsem za Poslansko skupino Levice je to, da je izpostavil nekaj pomembnih stvari, ki jih tudi sami ocenjujemo kot ključne na področju izobraževanja. Veseli nas, da nasprotuje združevanje vrtcev na občinskih ravneh in zmanjševanju učiteljske avtonomije in izločanju staršev iz nadzornih svetov šol in vrtcev. Veseli nas oziroma tudi pomagali mu bomo, če bo potrebno, da se zabeleži ali pa zapiše v zakon najnižji delež BDP, ki ga namenjamo ta država vzgoji in izobraževanju. Prav tako upamo, da bo uresničil oziroma da si bo prizadeval za to, da bo napovedi za povečanje sredstev za izgradnjo kuhinj in jedilnic, ki bi v osnovnih šolah služile za brezplačna šolska kosila, realizirali čim hitreje.

Jasno je tudi izkazal, da dobro razume, kako resna je kadrovska kriza trenutno v šolskem sistemu in verjamemo, da bo po svojih najboljših močeh naredil vse za to, da se zagotovijo dodatna sredstva za to, da se ta poklic, ki je deficitaren, praktično spodbuja in da bomo lahko postavili šolski sistem na takšno mesto, da bo seveda izpolnjeval neko svojo prvo funkcijo. To ni samo izobraževanje, ampak je tudi na nek način, nek osnovni družbeni sistem, predvsem za otroke, ki so v svojih formativnih letih najbolj občutljivi.

Mag. Borut Sajovic je prav tako kandidat za novega ministra za obrambo. Seveda je to za Poslansko skupino Levice verjetno eno najbolj perečih področij, kjer bomo imeli zagotovo največ nesoglasij ali pa, če rečemo nekoliko drugače, različnih pogledov na stvari. Ampak mislim, da je ravno predstavitev kolega Sajovica na odboru pokazala, da lahko tudi na takšnih področjih najdemo skupne imenovalce. Zagotovo kot izkušen politik gospod Sajovic razume, kakšna je vloga ministra za obrambo, predvsem pa tudi razume, kakšna je vloga obrambe kot sistema trenutno v slovenski državi. Mislim, da tudi kot prostovoljni gasilec in nekdo, ki je povezan s svojim lokalnim okoljem, dobro razume, kakšni so odnosi med ljudmi na tem področju, kakšne so potrebe, in predvsem po številnih nesrečah, ki so na žalost v zadnjih letih prizadele Slovenijo, tudi dobro razume, kakšen je pomen zaščite in reševanja, ki ga seveda ta resor pokriva. V predstavitvi oziroma na hearingu je bilo tudi zelo jasno izpostavljenih nekaj dilem z naše strani, predvsem kar se tiče nabave bojne vojaške opreme, nabave orožja. Je pa bila izpostavljena tudi ena ključnih, dajmo temu reči, priložnosti, ki jih ima Slovenija, ki je članica Nata, in to je, da se investira predvsem v opremo, ki je namenjena dvojni rabi: gre za investicije, ki se beležijo kot vojaške investicije, ampak lahko v veliki večini primerov služijo tudi za civilno rabo. In tu ima Slovenija seveda zelo veliko priložnosti in tudi te priložnosti, kot je sam kandidat povedal, Slovenija razume, in verjamemo, da bo na tem področju storjeno še veliko in da bomo lahko tudi na ta račun za izpolnjevanje zavez do Zveze Nato lahko naredili predvsem nekaj koristnega za naše državljanke in državljane.

Na tem mestu seveda bomo v Poslanski skupini Levici listo kandidatov podprli. Bi se pa kot vodja poslanske skupine v imenu celotne poslanske skupine predvsem kolegi Sajovicu, dragemu Borutu, zahvalil za več kot dve leti zelo tvornega in tudi spoštljivega sodelovanja. In mislim, da bo s takšnim odnosom, kot smo ga imeli z vodjo poslanske skupine koalicije, pa tudi seveda z ostalimi poslankami in poslanci, tudi kot minister za obrambo znal peljati stvari na svoj umirjen in seveda preudaren način, kar je zagotovo prednost za vsakega ministra. Hvala.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa.

Kolega Felice Žiža bo predstavil stališče Poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti. Izvolite.