Govor

Spoštovani predsednik Vlade, kolegice in kolegi! Kot že rečeno imamo danes pred nami dva kandidata za ministra, ki bosta prevzela vodenje dveh zelo pomembnih resorjev v naši vladi. Prvi kandidat gospod Borut Sajovic je predlagan za mesto ministra za obrambo, medtem ko je drugi, doktor Vinko Logaj, predlagan za ministra za vzgojo in izobraževanje. In imenovanje dveh ministrov na dva tako različna, a pomembna resorja, nas lahko spodbudi k razmišljanju o stari dilemi: o naložbah v maslo ali topove, ki se pogosto pojavlja, ko govorimo o porabi javnega denarja. Gre za klasično vprašanje, kako razporediti javna sredstva med socialno varnost in izobraževanje na eni ter obrambne investicije na drugi strani. Za Socialne demokrate je odgovor na postavljeno dilemo zelo preprost in jasen. Prednost bomo vedno dali investicijam v javne dobrine, ki državljanom in državljankam zagotavljajo čim višji nivo socialne varnosti ter brezplačen dostop do izobraževanja. Izobraževanje je namreč ena izmed temeljnih pravic vsakega posameznika, predvsem pa otrok, saj predstavlja ključ do osebnega in profesionalnega razvoja. Izobraževanje je edini trajni način, s katerim si lahko vsak posameznik izboljša svoj socialni položaj in se izogne medgeneracijski revščini ter si zase in svoje otroke zagotovi boljše življenje. Brez dostopa do kakovostnega in brezplačnega šolanja se tako otrokom lahko zaprejo vrata do enakopravnih priložnosti v življenju. Zaradi te ključne vloge, ki ga ima izobraževanje, moramo naš šolski sistem nujno pripraviti na prihodnost, v kateri bodo potrebne nove veščine in nova znanja. Dokončanje prenove učnih načrtov v osnovnih in srednjih šolah, ki jo že dlje časa načrtujemo ter sprejetje novega nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja bodo ene izmed ključnih nalog novega ministra za izobraževanje. Pri čemer moramo poseben poudarek nameniti razvijanju otrokovega celovitega potenciala, ki bo spodbujal tudi osebne veščine, kot so kritično mišljenje, reševanje problemov, interdisciplinarnost in rokovanje z novimi digitalnimi tehnologijami. Hkrati pa moramo tudi v prihodnje poskrbeti za podporo otrokom s posebnimi potrebami in nadarjenim učencem, saj je naloga izobraževalnega sistema, da ponudi priložnosti prav vsem, ne glede na njihove izzive ali prednosti. Poleg vsebinske prenove bo potrebno izboljšati še pogoje za delo učiteljev. Kvalitetni učni proces namreč zahteva ustrezno usposobljene in motivirane učitelje, zato bo nov minister moral nasloviti vprašanja: kako povrniti avtoriteto učiteljem, kako jih razbremeniti nepotrebnega administrativnega dela ter kako učitelje spodbuditi k uvajanju sodobnih pristopov k učenju? Učitelji so temelj našega izobraževalnega sistema, zato si zaslužijo večje priznanje in podporo, da bodo lahko svoje delo opravljali v skladu z našimi visokimi pričakovanji, še posebej v povezavi s preprečevanjem nasilja na šolah in izobraževanjem romskih otrok ter otrok priseljencev.

Spoštovani! Ne glede na to, da bomo Socialni demokrati vedno dali prednost investicijam v izobraževanje pred obrambo, pa se zavedamo, da danes živimo v času velikih geopolitičnih sprememb in povečanih varnostnih tveganj. V neposredni soseščini Evrope potekata dva večja vojaška konflikta, ki lahko neposredno, neposredno vplivata na evropsko varnost in stabilnost. To pa posledično pomeni, da moramo biti pripravljeni na različne scenarije. Od novega ministra za obrambo, zato pričakujemo dokončanje že začete modernizacije Slovenske vojske, zato da bo naša vojska sposobna učinkovito izpolnjevati vse nacionalne in mednarodne obveznosti. Naša država se mora prilagoditi tudi novim oblikam groženj kot so kibernetske in hibridne grožnje, kar pomeni, da bomo v prihodnosti morali okrepiti tudi sisteme za zaščito pred tovrstnimi nevarnostmi. Poseben izziv predstavlja tudi pomanjkanje vojaškega kadra. Bodoči minister bo moral za to poskrbeti za učinkovito izvajanje ukrepov za privabljanje in zadrževanje novega kadra v Slovenski vojski. Na obrambnem področju pa je potrebno še naprej intenzivneje razvijati sodelovanje z gospodarstvom in akademsko sfero, ki omogoča razvoj novih tehnologij za dvojno rabo in posodobitev varnostnih sistemov, ki so ključni za zagotavljanje varnosti Slovenije. Ob vedno bolj pogostih naravnih nesrečah, kot so gozdni požari in poplave, pa moramo še dodatno okrepiti naš sistem zaščite in reševanja ter zagotoviti primerno opremo in ga bolje povezati z drugimi sistemi kriznega upravljanja, med katerimi naj omenim samo Gorsko reševalno službo, ki še vedno čaka na celovito ureditev svojega položaja v okviru krovnega zakona za Gorsko reševalno službo.

Spoštovani oba današnja kandidata za ministra, tako za vzgojo in izobraževanje kot za obrambo, se bosta morala soočiti z izzivi, ki so povezani z današnjimi družbenimi spremembami. Svet se hitro spreminja, bodisi zaradi geopolitičnih ali gospodarskih premikov bodisi zaradi tehnoloških inovacij. In čeprav se zdi, da sta ti dve področji vzgoje in izobraževanja ter obrambe zelo, zelo različni, pa jo povezuje en velik izziv, kadrovska stiska. Medtem ko na obrambnem področju primanjkuje vojakov, se izobraževalni sektor sooča s pomanjkanjem učiteljev in drugega, ne pedagoškega kadra. Naša skupna naloga je, da z odgovornimi političnimi odločitvami pripravimo državo na prihodnost, v kateri bodo nove generacije imele možnost živeti v varnem in stabilnem okolju, hkrati pa imele dostop do kakovostnega in brezplačnega šolanja, ki jih bo pripravilo na izzive jutrišnjega dne.

V Poslanski skupini Socialnih demokratov verjamemo, da bosta oba kandidata s svojo predanostjo, strokovnostjo in vizijo pomembno prispevala k napredku na svojem resorju, zato bomo oba soglasno podprli.