Govor

Spoštovana predsednica, spoštovane poslanke in poslanci. Predsednik Vlade, doktor Robert Golob je 30. septembra 2024 predsednici Državnega zbora, magistri Urški Klakočar Zupančič, posredoval listo kandidatov za ministre Vlade Republike Slovenije.

Mag. Borut Sajovic je bil predlagan za ministra za obrambo in se je pred Odborom za obrambo predstavil 3. oktobra 2024. V uvodni predstavitvi je povedal, da je nadaljnja smer razvoja nacionalno varnostnega sistema že začrtana z zbirko štirih strateških dokumentov: Obrambno strategijo Republike Slovenije, Vojaško strategijo Republike Slovenije, Strategijo civilne obrambe Republike Slovenije in s Srednjeročnim obrambnim programom Republike Slovenije. Med prednostnimi nalogami, ki se jih bo lotil kot bodoči minister, pa je mag. Sajovic izpostavil vzpostavitev srednje bataljonske skupine, nadaljnjo modernizacijo Slovenske vojske, dodatne nabave opreme za dvojno rabo, ki bi lahko služile tako za potrebe Slovenske vojske, kot tudi za potrebe sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Izpostavil je nadgradnjo sistema zaščite in reševanja, dopolnitev zakonskih predlogov in drugih normativnih aktov ter zagotovitev še več sredstev za raziskave in razvoj ter boljše sodelovanje s slovenskim gospodarstvom. Med ključnimi nalogami, ki čakajo Ministrstvo za obrambo do izteka mandata, pa je med drugim naštel tudi sprejemanje nekaterih zakonodajnih predlogov, med njimi Zakona o kritični infrastrukturi.

Predlaganemu kandidatu za ministra, so bila postavljena številna vprašanja, ki so se nanašala predvsem na časovni potek vzpostavitve srednje bataljonske bojne skupine in časovni potek nakupa oklepnih kolesnih vozil 8×8 ter tudi vprašanje glede zagotovitve zadostnega kadra za popolnitev srednje bataljonske skupine.

Zastavljena so mu bila vprašanja o trenutnem stanju in načrtih v zvezi s 40 specialnimi vozili, ki so bila kupljena za potrebe Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Spraševali so ga o ponovni uvedbi, o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka po zgledu nekaterih sosednjih držav. Spraševali so ga o usklajevanjih in načrtih različnih pogledov ene od koalicijskih partneric glede sredstev namenjenih nakupu oborožitve ter glede stališč o vojni v Ukrajini. Vprašanja so bila tudi v zvezi z načrti z nadaljnjim vlaganjem v opremo in oborožitev Slovenske vojske, o stališču kandidata v zvezi s spremembo Zakona o obrambi, ki bi omogočala, da bi v bodoče o napotitvi pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske na mednarodne misije odločal Državni zbor ter kandidata so vprašali tudi o mnenju glede sprejetje resolucije Evropskega parlamenta, s katero te članice Evropske unije poziva k odpravi omejitev, ki Ukrajini preprečujejo uporabo zahodnih oborožitvenih sistemov proti legitimnim vojaškim ciljem v Rusiji ter morebitno posledično eskalacijo vojne s strani Rusije, ki se odraža tudi v spremembi ruske doktrine o uporabi jedrskega orožja. Kandidata so spraševali, kakšno bo njegovo ukrepanje glede krepitve ugleda vojaškega poklica ter večjega sodelovanja Slovenske vojske s prebivalstvom ter nadaljnjo krepitvijo mednarodnega sodelovanja Republike Slovenije na področju zaščite in reševanja ter nudenju pomoči sosednjim državam ob večjih nesrečah. Kandidat je odgovoril na zastavljena vprašanja ter člane odbora seznanil s svojimi stališči, pogledi in mnenji kot tudi s konkretnejšimi predlogi za ukrepanje na posameznih izpostavljenih področjih delovanja Ministrstva za obrambo. Po končani predstavitvi je predlaganega kandidata je odbor sprejel z devetimi glasovi za in šestimi proti. Naslednje mnenje: Predstavitev magistra Boruta Sajovica, kandidata za ministra za obrambo je bila ustrezna.