Govor

Dobro jutro! Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje! Začenjam 83. izredno sejo Državnega zbora, ki je bila sklicana na podlagi prvega odstavka 58. člena ter drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obvestili o odsotnih poslankah in poslancih seje in vabljenih na sejo sta objavljeni na e-klopi. Lep pozdrav vsem prisotnim!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 83. izredne seje, predlog katerega ste prejeli v četrtek, 3. oktobra 2024, s sklicem seje. O predlogu bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika. Predlogov za širitev dnevnega reda nisem prejela, zato Državnemu zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem. Ker prehajamo na odločanje, vas prosim, da preverite delovanje svojih glasovalnih naprav.

Glasujemo. Navzočih je 71 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za so glasovali vsi.)

Ugotavljam, da je dnevni red 83. izredne seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - LISTA KANDIDATOV ZA MINISTRA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE.

Predsednik Vlade Republike Slovenije doktor Robert Golob je Državnemu zboru na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave Republike Slovenije, prvega odstavka 229. člena in 234. člena Poslovnika Državnega zbora predlaga imenovanje ministrov Vlade Republike Slovenije. Listo kandidatov za ministra je Državnemu zboru predložil 30. septembra 2024 predsednik Vlade Državnemu zboru. Tako predlaga, da imenuje magistra Boruta Sajovica za ministra za obrambo in doktorja Vinka Logaja za ministra za vzgojo in izobraževanje. Besedo najprej dajem predsedniku Vlade doktorju Robertu Golobu za dopolnilno obrazložitev predloga imenovanj. Izvolite.