Govor

Hvala za besedo.

Lep pozdrav torej kandidatu za novega ministra za izobraževanje, vsem ostalim. Jaz bom malo daljša, bom postavila kar nekaj vprašanj, tudi nekaj pomislekov, razmislekov, mogoče bom se s čim tudi strinjala.

Glede na to, da pa smo zdaj pač v zadnjih dneh, ko se je vaše ime, spoštovani kandidat, pojavilo, je v medijih kar zavrelo, tudi z različnimi informacijami. Moram reči, da smo tudi mi v poslanski skupini dobili kar nekaj sporočil, obširnih pa malo manj obširnih in zato je prav, da razčistimo nekatere zadeve, tudi zato, ker navsezadnje govorimo danes o morebitnem novem ministru za izobraževanje z vso integriteto, z vso kompetentnostjo in z vsem.

Jaz bom v uvodu najprej seveda imela vprašanje in pričakujem potem pač odgovor oziroma vprašanje torej, vi ste julija napovedali, da se boste upokojili. Takrat ste rekli, da je bila to torej septembra ste za STA povedali? Moja takratna odločitev, torej julija, da se upokojim, je bila resna. In iz tega razloga sem tudi zaprosil za predčasno razrešitev. Torej vi ste se predčasno odločili, da boste predčasno zapustili mesto direktorja Zavoda Republike Slovenije za šolstvo. In to mesto ste zapustili 30. septembra, torej ste s 1. oktobrom upokojenec, ki je še vedno politik in velja za strokovnjaka, kot je nekdo v medijih zapisal, Vinko Logaj je dobro poznal šolski sistem, a ni rekel besede takrat, ko bi moral.

Pa vas danes sprašujem, kaj ste danes, 3. oktobra 2024, ko ste tukaj, nastopate kot kandidat za ministra za izobraževanje, kakšni ste in tudi vprašanje, ste torej politik in tudi iz vašega življenjepisa je razvidno, da v bistvu ste politik, čeprav se nikoli niste javno tako trkali po prsih, da ste politik, ker ste veljali pač za nek, strokovnjak…