Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Začenjam 28. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino.

Obveščam vas, da je zadržana kolegica Iva Dimic in jo nadomešča kolega Franc Medic ter zadržan je tudi Robert Janev in ga nadomešča kolegica Tamara Vonta.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red, z eno točko, in sicer Predstavitev doktor Vinka Logaja, kandidata za ministra za vzgojo in izobraževanje. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na to 1. - in edino - TOČKO DNEVNEGA REDA.

Na sejo odbora sem k 1. točki povabila kandidata za ministra za vzgojo in izobraževanje, doktorja Vinka Logaja, ki ga prav lepo pozdravljam!

Gradivo za to točko z dne 30. 9. letos je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, del gradiva, ki vsebuje osebne podatke, pa ste članice in člani odbora zaradi varstva osebnih podatkov, prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. Prejeli ste tudi dopis Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije SVIZ.

Zdaj pa še uvodno pojasnilo; predsednik Vlade Republike Slovenije doktor Robert Golob je predsednici Državnega zbora, magistrici Urški Klakočar Zupančič na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave ter 229. in 234. člena Poslovnika Državnega zbora predlagal listo kandidatov za ministra Vlade Republike Slovenije. Podpredsednik Državnega zbora je Odboru za izobraževanje, znanost in mladino poslal predlog predsednika Vlade, da Državni zbor za ministra za vzgojo in izobraževanje imenuje doktorja Vinka Logaja.

V skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora sem tako sklicala današnjo sejo, na kateri se nam bo predstavil predlagani kandidat ter odgovarjal na vprašanja članic in članov odbora. Odbor mora po opravljeni predstavitvi predsednici Državnega zbora in predsedniku Vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata.

Glede poteka obravnave te točke pojasnjujem, da bodo uvodni predstavitvi kandidata sledila vprašanja članic in članov odbora kandidatu in seveda njegovi odgovori.

Doktorja Vinka Logaja, zdaj kandidata za ministra za vzgojo in izobraževanje, lepo prosim, da se predstavi odboru.

Izvolite.