Govor

Spoštovani! Začenjam 16. sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena Poslovnika Državnega zbora. Pozdravljam vse prisotne, posebej državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo doktor Damirja Črnčeca in vse ostale prisotne.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti gospa Nataša Sukič, gospod Žan Mahnič in gospod Franci Kepa. Prav tako se seje ne bodo udeležili, ker so zadržani, predstavniki Državnega sveta. Na seji kot nadomestni član sodeluje Bojan Podkrajšek namesto člana odbora gospoda Antona Šturbeja.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: pod 1. točko Predlog resolucije o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letih 2024-2030; 2. točka, vprašanja in pobude članov odbora. V poslovniško določenem roku nismo prejeli predlogov za razširitev dnevnega reda.

Prehajamo NA 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG RESOLUCIJE O NACIONALNEM PROGRAMU VARSTVA PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI V LETIH 2024-2030.

Predlog resolucije je bil 5. 7. 2024 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Prejeli ste gradivo, predlog resolucije, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Državnega sveta in amandmaje poslanskih skupin Svoboda in Socialnih demokratov ter Levice k predlogu resolucije. Še obvestilo, magistra Janeza Žaklja nadomešča gospod Aleksander Reberšek.

K tej točki so bili vabljeni: doktor Damir Črnčec, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo, generalpolkovnik Robert Glavaš, ki se je opravičil, gospod Leon Behin, generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki je tukaj, Zakonodajno-pravna služba, Kabinet predsednika Vlade in Urad predsednika republike.

Amandmaje k predlogu resolucije so v poslovniškem roku vložile poslanske skupine Svoboda, Socialni demokrati in Levica.

Pričenjam drugo obravnavo predloga resolucije, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih poglavjih. Odboru predlagam, da se razprava opravi o vseh poglavjih skupaj, da se združi in se potem tudi po opravljeni razpravi opravi glasovanje o vseh poglavjih skupaj. Je kdo proti? In po opravljeni razpravi bi opravili še glasovanje o amandmajih, nato pa bi glasovali o vseh poglavjih skupaj. Ali kdo nasprotuje? (Ne.)

Želi besedo predlagatelj resolucije, gospod Damir Črnčec? Izvolite.