Govor

Ne bom postavljal nekih vprašanj, ker dejansko gre za drugi del mandata, ampak vseeno... Glejte, včeraj je bila sprejeta resolucija o naravnih nesrečah in drugih nesrečah. V tej resoluciji, ker je že štirikrat bila predstavljena, nekako tudi v četrtem delu oziroma pri tem branju in predstavitvi ni bila kot dodatna zmogljivost dana zraven airtraktorjev tudi zmogljivost 40 specialnih vozil, ki je modularne sestave. To pomeni 164 kontejnerjev plus 10 visoko zmogljivih črpalk za vodo, kar je ta zmogljivost, ki jo Slovenija rabi v primeru naravnih in drugih nesreč in pa je dvonamenskost, da jo lahko uporabljamo tako v sistemu obrambe in zaščite in pa tudi za potrebe v kolikor pride do vojne in ali pa nekega drugega ogrožanja. To me zanima mogoče, kdaj boste to lahko uredili in pa, da se ta vozila dejansko spravijo v neko operativno zmogljivost, dodatno, ki visoko kotira kot zmogljivost na področju zaščite in reševanja.

Pa mogoče, ker vem, da pač dejansko sprejemate to funkcijo, da določena področja ne boste znali oziroma vam dejansko s tem področjem niste seznanjeni in je težje odgovarjati, mogoče tudi glede tega nabave opreme za srednjo bojno skupino, bataljonsko skupino. Vemo, da dejansko na začetku mandata je prišlo do odpovedi tega naročila bokserjev in da se zdaj nekako pripravlja novo naročilo za nova vozila, vendar tudi v tem primeru bodo ta vozila dosegla dejansko ceno, kot so na začetku tega mandata bi dosegli bokserji. Ampak to je drugo vprašanje. Mogoče kako vidite vi ta problem, da se bo rešil.

In pa mogoče glede mogoče samo naborništva, v kolikor bi se, ker se pač odziv, kot ste že sami omenjali tako v poslabšanje varnostne situacije v svetu in Evropi, dejansko smo samo ena država vmes in nas loči od kriznega ali pa vojnega območja, ali je smiselno oziroma po vašem mnenju uvesti tudi naborniško služenje vojaškega roka, kot ga bodo imeli naši sosedi, recimo v nekem enem letu recimo 18 do 20 tisoč pripadnikov, ki bodo služili nekako do 75 dni po nekih novih in pa boljših standardih, kot so recimo bili zastavljeni pred leti nazaj. Toliko mogoče z moje strani. Hvala.