Govor

Hvala lepa za besedo predsedujoči. Hvala lepa gospod Sajovic za predstavitev vaše kandidature, bodoči minister za obrambo. Imam nekaj vprašanj, ki bi jih rad vam zastavil.

V Novi Sloveniji pozdravljamo, da se pri izgradnji srednje bojne bataljonske skupine, vendar nekaj se je začelo premikati, zanima me kako poteka nadaljevanje. Projekta. Zanima me kako bo tisti prihranek 400 milijonov evrov, ki je bilo napovedano pri nabavi teh osemkolesnikov, in v tem sklopu, kako boste zagotovili dovolj kadra, da bo ustrezno usposobljen za, čeprav vem, 106 teh vozil, da ne bodo samevali kje v kakšnem muzeju, torej malo mimogrede. Drugo vprašanje, mediji poročajo, da je prišlo do fizičnega incidenta med pripadniki vojske in Romov. Vidite problem v morali oziroma kako se vojaki fizično in psihično, kako so pripravljeni za to? Po vašem mnenju, ali je potrebna kakšna posodobitev na tem področju, kar se tiče tudi moralni podpori?

Še eno vprašanje pa predzadnjo, zanima me, če bo prišlo do kakšnih kadrovskih menjav v ministrstvu oziroma če boste zamenjali vašo državno sekretarko, sekretarja?

Kot zadnjo, v lanskem letu je načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš opozoril, da imajo v Slovenski vojski nekaj več kot 6 tisoč pripadnikov zaposlenih, ki morajo opravljati nalog, predvidene za 10 tisoč pripadnikov. Zanima me, kako boste pospešili zaposlovanje v vojski oziroma jo naredili bolj privlačno? Kako boste popolnjevali stalno sestavo? In upam verjeti, da v tem ne boste posegali po kakšnem TV šol za dva milijona evrov, kakor vaš predhodnik. Hvala lepa.