Govor

Spoštovani!

Pričenjam 13. nujno sejo - tišina prosim - spoštovani, pričenjam 13. nujno sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena, drugega odstavka 48. člena in 230. člena Poslovnika Državnega zbora.

Pozdravljam vse prisotne člane odbora, vse goste, posebej pa lepo pozdravljam magistra Boruta Sajovica, kandidata ministra za obrambo.

Obveščam vas, da poslanca Žana Mahniča nadomešča poslanec Zoran Mojškerc, poslanca magistra Janeza Žaklja pa nadomešča Franc Medica in prihaja - pardon, Medic, pardon, se opravičujem, Franc Medic.

In prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka Predstavitev magistra Boruta Sajovica, kandidata ministra za obrambo. Predloga za spremembo dnevnega reda nisem prejel, tako da dnevni red ostaja kot je bil predlagan.

In prehajamo na obravnavo 1. TOČKE, TO JE PREDSTAVITEV MAGISTRA BORUTA SAJOVICA, KANDIDATA MINISTRA ZA OBRAMBO.

Predsednik Vlade doktor Robert Golob je predsednici Državnega zbora, magistri Urški Klakočar Zupančič, 3. septembra 2024 na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave in 229. člena Poslovnika Državnega zbora predlagal listo kandidatov za ministre, podpredsednik Državnega zbora Danijel Krivec pa je odboru poslal predlog predsednika vlade, da državni zbor za ministra za obrambo imenuje magistra Boruta Sajovica. V skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora sem tako sklical današnjo sejo, na kateri se nam bo predlagani kandidat predstavil.

Po opravljeni predstavitvi pa bo odbor poslal predsednici Državnega zbora in predsedniku Vlade mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata. Uvodni predstavitvi bodo sledila vprašanja. Vprašanja bi razdelili v sklop po tri poslance, da ne odgovarja vsem po vrsti, ampak da odgovarja v sklopu trije poslanci, zastavite vprašanja, pa gremo potem na naslednje tri poslance. Upam, da se vsi strinjate. Se strinjate?

Potem pa prosim magistra Boruta Sajovica, da se predstavi Odboru za obrambo. Izvolite.