Govor

Dobro jutro vsem skupaj! Pričenjam 50. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: Franc Rosec, Franc Breznik, Suzana Lep Šimenko in Tomaž Lisec. Na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastilom sodelujejo Janez Cigler Kralj namesto Jerneja Vrtovca in Vera Granfol namesto Lenarta Žavbija.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA POBUDA ZA OCENO USTAVNOSTI PRVEGA ODSTAVKA 59. ČLENA ZAKONA O DOHODNINI.

Ustavno sodišče je Državnemu zboru dne 26. 6. 2024 posredovalo navedeno pobudo, ki je označena z varstvom podatkov in določilo 60 dnevni rok za odgovor Državnega zbora.

Odboru sta bili posredovani mnenji Vlade in zakonodajno-pravne službe. Za to so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo pobude. V skladu z 265 členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje. K obravnavi te točke so vabljeni Ministrstvo za finance in Zakonodajno-pravna služba.

Kot gradivo k tej točki ste prejeli pobudo Ustavnega sodišča pod oznako varstva podatkov, mnenje Zakonodajno-pravne službe ter mnenje vlade Republike Slovenije. Prosim, da med razpravo upoštevate predpise s področja varstva podatkov ter me vnaprej opozorite, če boste želeli razpravljati o varovanih podatkih. Saj bi bilo v takem primeru sejo potrebno zapreti za javnost.

Besedo dajem predstavniku Zakonodajno-pravne službe, doktor Dušan Štrus, izvolite.