Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi! Začenjam 85. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

V tem trenutku še nimam nobenih dokumentov, ki bi kazali na to, da so nekateri kolegice in kolegi zadržani ali da kdo danes sodeluje kot nadomestni član. Zato vas obveščam, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta. Vse navzoče lepo pozdravljam na tej 85. seji.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje tega odbora. S sklicem ste prejeli dnevni red seje tega odbora. Na začetku naj podam informacijo, da bom 4. točko današnje seje, zasedanje Sveta Evropske unije za splošne zadeve... Samo malo. 5. točko, se opravičujem, zasedanje Sveta Evropske unije za konkurenčnost, ki bo v Bruslju 26. 9. 2024, uvrstil kot 2. točko, zaradi več stvari, ki se danes dogajajo na ministrstvu. Ker je gospod državni sekretar Matevž Frangež danes zaseden in ima kar nekaj aktivnosti, so me prosili in bom to tudi upošteval, tako da boste, državni sekretar, sodelovali pri 2. točki. In če je to 2. točka, bo pa potem vrstni red potekal nekoliko drugače.

Dne 16. 9. 2024 smo prejeli predlog poslanskih skupin Svobode, Socialnih demokratov in Levice za razširitev dnevnega reda s točko A1, torej ta točka, ki bi naj danes bila Predlog kandidature za članico Evropske komisije. Ker je odbor to gradivo obravnaval na svoji 11. nujni seji, je ta predlog postal brezpredmeten. Dne 17. 9. 2024 ste pa prejeli še predlog za razširitev dnevnega reda z naslednjo točko: določitev delegacije Odbora za zadeve Evropske unije za plenarno zasedanje Konference odborov parlamenta Evropske unije za evropske zadeve, tako imenovani COSAC, ki bo v Budimpešti, 27. do 29. oktobra 2024. Glede na rok za prijavo na konferenco je treba čim prej imenovati delegacijo Odbora. Sedaj bom pa prosil samo, da glasujemo torej o predlagani razširitvi. Toliko z moje strani. Torej zadevo dam na glasovanje.

Glasujemo. Za je glasovalo 12 poslank in poslancev, nihče proti.

(Za je glasovalo 12.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Torej je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem in razširitvijo.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - DELNI PRENOS PRISTOJNOSTI ZA VPRAŠANJA ZA PREDHODNO ODLOČANJE SODIŠČA EVROPSKE UNIJE NA SPLOŠNO SODIŠČE EVROPSKE UNIJE.

Gradivo k tej točki ste prejeli 4. septembra 2024 in je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer vključuje predlog sprememb Poslovnika Sodišča Evropske unije. Predlog sprememb Poslovnika Splošnega sodišča Evropske unije in Uredbo o spremembi Protokola številka 3, o Statutu Sodišča Evropske unije.

Besedo dajem - in se tudi zahvaljujem - doktor Mari Brkan, naši sodnici na Splošnem sodišču Evropske unije, da nam predstavi, kaj bo delni prenos pristojnosti za vprašanja za predhodno odločanje pomenil za Sodišče Evropske unije in Splošno sodišče Evropske unije. Spoštovana gospa sodnica, dobrodošli na današnji seji Odbora za zadeve Evropske unije in predajam vam besedo.