Govor

Hvala lepa za besedo.

To, kar bi se najprej dotaknil je to, da smo poslanci, smo za svoje delo plačani in bi morali hoditi na seje odborov, seje Državnega zbora. Plačani smo za to, da hodimo na seje in tudi zastopamo naše državljanke in njihove interese, ne pa za to, da se opravičujemo. Se pravi, da se poslanci opravičujejo in ne hodijo na seje. Jaz sem danes ostal že ob, 5.30 sem štartal proti Ljubljani, da sem ujel to sejo. In zdaj kolikor vidim, je koalicija to sejo obstruirala oziroma je tukaj ni prisotne. Kar se mi zdi, bom rekel, zelo čudno. Vsak preprost državljan, ki hodi v službo, ne glede na to, ali hodi v svoje podjetje ali je zaposlen pri komu, bi bil verjetno za to, če ne bi brez opravičljivega razloga prišel na sejo, bi bil verjetno za to kaznovan. In če ne bi prišel oziroma dela, bi moral navesti nek razlog, zakaj ni prišel delat. Poglejte, danes je 23. 9. ponedeljek, ura je deset do devetih zjutraj, nobenega poslanca koalicije ni tukaj. Ob desetih bomo imeli sejo poslanskih skupin, tudi vse ostale poslanske skupine, ob 12 je redna septembrska seja, kjer bodo pa prisotni čisto vsi poslanci. In težko me prepričate, da v tej stavbi ni zdaj poslancev koalicije, poslancev Svobode, Levice in pa SD. Svoboda ima 40 poslancev. Težko me prepričate, mene ne, mogoče bodo prepričali svoje volivce, ampak mene ne, da nihče ni danes tukaj prisoten. SD jih ima sedem, eden bi moral biti tukaj in isto od Levice, eden bi moral biti tukaj. Nihče ni danes prišel na sejo. A plačo bodo pa imeli zdaj ti poslanci? 15. bodo dvignili plačo, bodo dobili plačo ti poslanci, ker ne izpolnjujejo svojega dela, ker bi morali biti tukaj. Norce se delajo za ljudi, kajne, skupaj z ministrico Emilijo Stojmenovo Duh, katero danes tudi tukaj obravnavamo. In še to bom povedal, kajne, jaz mislim, da je prav, da to narod ve, tudi tiste zakulisne zgodbice, ki se od zadaj dogajajo, Robert Golob je pač poklical vodje poslanskih skupin in je rekel, bojkotirajte to sejo. To se dogaja v naši državi, da predsednik Vlade diktira, kdo bo hodil kam na sejo. Se pravi, zvija jim roke. In še nekaj, če bi imela ministrica Emilija Stojmenova Duh danes prav, če bi imela vse argumente, če bi delala pošteno in pa za slovenski narod, bi danes tukaj sedela, tako pa je ni.

In še nekaj je treba povedati, to ljudje tudi ne vedo, ko zdaj spremljajo, ministrica je bila 3 minute do seje zunaj pred dvorano, v dvorano pa ni vstopila. Emilija Stojmenova Duh je bila zunaj te dvorane, v dvorano pa ni stopila, in če bi imela prav, bi bila danes tukaj in bi argumentirano tukaj tudi razpravljala in bi ovrgla vse naše obtožbe, ker jo pač obtožujemo in norca se dela iz nas in tudi slovenskega naroda. Tako je bilo tudi že zdaj dvakrat do zdaj. Mi spremljamo zdaj isto zgodbo, kakor smo jo že dvakrat do zdaj, ker digitalna ministrica se še pač kar naprej izogiba pojasnilom na seji Komisije za nadzor javnih financ. Koalicija jo na vse pretege brani, tudi na ta način, kot sem prej povedal, da Robert Golob kliče predsednike, vodje poslanskih skupin in jim grozi, da naj ne hodijo na to sejo. Se pravi in do zdaj sta že dve ti seji odpadli ravno zaradi tega. In če bi bilo vse pro..., zakonito, bi ta pojasnila mi tukaj dobili, to sem trdno prepričan. Zato se ta farsa s prenosniki seveda nadaljuje. Edina prava poteza v naši državi pa bi bila odstop ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, da končamo končno to farso z računalniki.

Bom zelo na hitro, zelo na hitro majčkeno osvežil spomin, kaj se je v preteklosti dogajalo. Ministrstvo za digitalno preobrazbo je pred letom dni kupilo 13 tisoč računalnikov za 6,5 milijona evrov, to je 500 evrov na računalnik, ob dejstvu, da je vsak tak računalnik preplačan za vsaj 100 evrov, so ugotovile ustrezne službe. Zdaj pa poglejte, vse te stvari, ki so se dogajale v zvezi z nakupom netransparentno porabo davkoplačevalskega denarja. Ne samo, da smo preplačali te računalnike, računalnikom se izteka garancija. Za skladiščenje teh računalnikov plačujemo 2 tisoč 500 evrov na mesec. Skupaj smo za to, da plača že 14 tisoč evrov, kar predstavlja še dodaten nepotreben strošek, prav tako pa tudi nesmotrno porabo davkoplačevalskega denarja. Za piko na i pa zdaj še beremo, da ti računalniki enostavno nimajo programske opreme, kar nas bo spet dodatno stalo še 300 jurjev. To je sposobnost Golobove vlade v dejanjih.

Ministrica je sprva izjavila, da so ti računalniki namenjeni otrokom, šibkim družinam, socialno ogroženim družinam, vrtcem, takoj po tistih katastrofalnih poplavah, to pa je najbolj zanimivo, pa je rekla, da so ti računalniki namenjeni poplavljencem. Laž. Lažnivka! Ne morem drugače reči. Ali je ona vedeževalka mogoče, da je že pred poplavami kupila računalnike, po poplavah pa je rekla, da so ti računalniki namenjeni poplavljencem.

Ves čas, to je tudi zanimivo in to tudi ljudje ne vedo, pa ste popravljali pravno podlago za razporeditev teh računalnikov, ker te pravne podlage enostavno niste imeli. In vse to je vedel tudi predsednik Vlade Robert Golob. Uredbo ste popravljali oziroma so popravljali za nazaj. Še ena izmed bučk ministrstva in njene ministrice Emilije, pa je ta, da na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, kljub temu, da v nazivu nosite digitalno ministrstvo, niste uredili, da bi upravičenci, ki bi bili upravičeni do teh računalnikov, ki seveda tudi ustrezajo pogojem, da bi dobili te računalnike, da bi lahko dali vlogo, da bi to vlogo lahko oddali elektronsko. Ne, vi jim tega niste omogočili na Ministrstvu za digitalizacijo, kajne, zakonodaja pa to seveda omogoča. Še celo tako daleč ste šli, da ste te vloge zavrnili. Tudi, če je upravičenec, bom rekel, zahteval tem, ustrezal tem kriterijem za pridobitev teh računalnikov. Mene bi bilo pošteno sram in zato razumem, da ministrice Emilije Stojmenova Duh danes ni tukaj, ker bi morala tam sedeti in se na te očitke tudi zagovarjati. Kaj je zdaj, ne vem, na ministrstvu za digitalno preobrazbo pričakujete, da vam preko goloba pismonoša dostavljajo pošiljke ali navadne pošte v letu 2024. Res, jaz ne vem kaj počnete tam na ministrstvu. In ko ste videli na ministrstvu, da ne boste mogli razdeliti vseh teh računalnikov najranljivejšim, in da očitno nekateri tudi vaših teh računalnikov nočejo, ste razširili te upravičence z dvigom dohodkovnih razredov. Celo tako daleč ste šli, da ste na ministrstvu po naših informacijah na CSD vršili pritisk, da socialne delavke zdaj uporabnikom ponujajo te računalnike, da bi se ta blamaža ja čim prej končala, in da bi te računalnike razdelili. In kljub vsemu temu, kar sem zdaj povedal, vi na Ministrstvu za digitalno preobrazbo v enem letu niste uspeli razdeliti vseh teh računalnikov. Vi ste res totalno nesposobni. Zato bi bilo res najbolje tisto, kar sem povedal uvodoma, da ministrica čim prej odstopi. Otroci so že en mesec v šoli, računalniki so pa še vedno v skladišču.

Ne glede na to pa, da ste kupili tako veliko računalnikov, se za ceno niste izpogajali. Danes vsak državljan, ki gre v trgovino, kupi tam par ciglov, reče, ali lahko dobim kaj popusta, to čisto vsak državljan reče, vi pa tega niste naredili in bi s to preprosto potezo, če ste že kupovali računalnike v naprej, jaz mislim, da to noben normalen človek ne bi delal, da bi nekaj na zalogo si kupoval, zaradi tako velike količine računalnikov, ki ste jih kupili, 13 tisoč računalnikov, sem prepričan, da bi si izpogajali bistveno boljši popust, pa tega niste storili. Razlog je treba iskati nekje drugje. Najbrž je vsem jasno, tega pa seveda ne moremo dokazati. Večja kot bo investicija, debelejša bo seveda kuverta.

Kaj so ugotovile inštitucije? Računsko sodišče je ugotovilo, da ob nakupu računalnikov ni bil izveden z načeli gospodarnosti in učinkovitosti. To vemo že zdaj vsi. Z davkoplačevalskim denarjem je kupila ministrica 13 tisoč računalnikov za 6,5 milijonov evrov in te računalnike ni sposobna razdeliti.

Jaz ne vem, če sem že to kdaj doživel. Zato že eno leto ti računalniki, kot sem rekel, ležijo v skladišču za katere plačujemo najemnino. Bravo, Vrhunsko menedženiranje. Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila neracionalno, netransparentno in razsipno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem, hkrati pa tudi sum korupcije pri oddaji javnega naročila za nakup 13 tisoč računalnikov. Nekatere inštitucije v naši državi še preiskujejo ali je šlo za kartelno dogovarjanje, kar mislim, da je šlo.

To, kar je pa zdaj najbolj zanimivo pa je, da v vladi Roberta Goloba, ko tako spoštujejo vse in ne vem kaj, in oh in sploh, ne spoštujejo mnenja Računskega sodišča in Komisije za preprečevanje korupcije, obstruirajo seje, predsednik vlade zvija roke vsem koalicijskim poslancem, da ne hodijo na seje Državnega zbora, na nekaj, kar so poslanci plačani za to, da bi morali hoditi, zapravljate davkoplačevalski denar, ne samo za nakup računalnikov, kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov. Je pa ta ministrica, Emilija Stojmenova Duh, ena izmed najbolj razsipnih ministrov v vladi Roberta Goloba. Svojo službeno kartico uporablja za prestižne hotele, restavracije in tako naprej.

Ministrica tudi rada potuje na Kitajsko, na zasedanje, pazite, Ekonomskega foruma, kar nima z njenim ministrstvom absolutno nič, ima pa z njenimi privat stiki. Se pravi, potovanje na račun davkoplačevalcev. Očitno bi moralo se to ministrstvo za digitalno preobrazbo preimenovati v ministrstvo v nesmotrno porabo davkoplačevalskega denarja. Emilija Stojmenova Duh, ob tej besedi se še bom obregnil, bom pa zaključil, je na prvi interpelaciji izjavila: sem tujka, migrantka, čefurka, čefurka po vaše glejte, spoštovana ministrica, tega vam nihče ne očita, očitamo pa vam, da po nepotrebnem zapravljate naš davkoplačevalski denar, ste totalno nesposobni in tudi zaradi vas, predvsem zaradi vas Slovenija na področju digitalne preobrazbe nazaduje. Slovenija je uvrščena pod povprečje Evropske unije na področju digitalne preobrazbe in to pove vse, in to vam očitamo, spoštovana ministrica, ki nimate poguma, ki ste tri minute do seje pred vrati te dvorane, kjer imamo sejo komisije za nadzor javnih financ, ko bi pa morali priti na sejo ste dali pa rep med noge. Če bi imeli prav, bi tukaj sedeli in bi odgovarjali na vse te očitke. Hvala.