Govor

Spoštovani in spoštovane, gospe in gospodje! Pričenjam 7. sejo Komisije za narodni skupnosti. Lepo pozdravljam članice in člane komisije ter ostale vabljene in prisotne! / pozdrav tudi v italijanskem in madžarskem jeziku/

Obveščam vas, da so zadržani oziroma se seje ne morejo udeležiti naslednji poslanke in poslanci oziroma člani komisije, in sicer sem prejel pooblastilo, da Janja Sluga nadomešča gospoda Tineta Novaka.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje komisije: Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o poslancih, redni postopek. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov v zvezi z dnevnim redom seje, je določen takšen, kot je bil predlagan s sklicem, in sicer 64. člen, prvi odstavek.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O DOPOLNITVAH ZAKONA O POSLANCIH,

ki ga je Državnemu zboru v obravnavo po rednem postopku predložila poslanka Janja Sluga. Kot gradivo ste prejeli: predlog zakona z dne 20. 6. 2024, mnenje Obalne samoupravne narodne skupnosti italijanske narodnosti z dne 19. 7. 1024, mnenje Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti z dne 22. 7. 2024 ter mnenje Komisije za preprečevanje korupcije z dne 8. 2. 2024. Na sejo so bili vabljeni poslanka Janja Sluga kot predlagateljica zakona, Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti, Ministrstvo za pravosodje, Komisija za preprečevanje korupcije, profesor doktor Rajko Pirnat, univerzitetni diplomirani pravnik, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost / naziv tudi v madžarskem jeziku/, Obalna samoupravna narodna skupnost italijanske narodnosti / naziv tudi v italijanskem jeziku/, Italijanska unija ter predstavniki italijanskih in madžarskih občinskih samoupravnih narodnih skupnosti občin Koper, Izola, Piran, Ankaran, Lendava, Hodoš, Dobrovnik, Moravske Toplice in Šalovci.

Komisija navedeni predlog zakona obravnava na podlagi drugega odstavka 124. člena Poslovnika Državnega zbora, kar pomeni, da obravnavamo le tiste dele predloga zakona, ki se nanašajo na pravice in položaj avtohtonih narodnih skupnosti. V zvezi s tem predlagam, da razpravo omejimo na razpravo o tistih členih, ki se nanašajo na pravice in položaj italijanske in madžarske samoupravne narodne skupnosti v Republiki Sloveniji. Najprej besedo dajem predstavnici predlagatelja, poslanki Janji Sluga, za uvodno oziroma dopolnilno obrazložitev vsebine predloga zakona. Izvolite.