Govor

Spoštovane članice in člani Komisije za nadzor javnih financ, spoštovani vabljeni gostje, pričenjam z 19. redno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Ob tem vas obveščam, da ni nobenega zadržanega člana, prav tako nobenih nadomestil. A je nadomestila? Aha, se opravičujem, aha, seveda. In sicer, doktor Vida Čadonič Pelič nadomešča poslanca Janeza Ciglerja Kralja in magister Janez Žakelj nadomešča poslanca gospoda Jožefa Horvata.

S sklicem seje ste prejeli tudi dnevni red seje komisije. V poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo, torej dnevni red je določen takšen kot ste ga prejeli s samim sklicem.

Torej pričenjamo tudi s 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER POROČILO O IZVRŠEVANJU PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2024 V OBDOBJU JANUAR-JUNIJ.

Naj uvodoma povem, da gre za obravnavo poročila, ki ga je Vlada Državnemu zboru predložila na podlagi drugega odstavka 63. člena Zakona o javnih financah. Poročilo z dne 28. 8. 2023 je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s samim sklicem seje. Proti podpisu ste prejeli tudi prilogo k proračunu, k poročilu o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leto 2024 v obdobju januar-junij, ki je označeno s stopnjo tajnosti INTERNO. In tudi prosim vas, da pač v primeru, da bi želeli govoriti o tem gradivu, na to opozorite, da pač sejo komisije zapremo za javnost.

K tej točki sem vabil gospoda Klemna Boštjančiča, ministra, ki se je opravičil in ga nadomešča državna sekretarka, Vlado ter Ministrstvo za finance. Besedo za sedaj uvodno predstavitev Poročila o izvrševanju državnega proračuna v prvi polovici letošnjega leta dajem magistrici Saši Jazbec, državni sekretarki na Ministrstvu za finance.

Še ena recimo taka stvar, kajne, ker smo že v drugi polovici meseca septembra, torej prosim, da nas, v kolikor je le to mogoče, seznanite tudi z najnovejšimi preliminarnimi podatki o proračunskih gibanjih do konca meseca avgusta letošnjega leta.

Izvolite.