Govor

Urška Kežmah

Hvala lepa, predsednica.

Ponovno, kot je to že običajno, izbirni postopek po znanih fazah, tudi v tem primeru. Tokrat je imel Sodni svet pravzaprav lahko delo, kajti prijavilo se je kar 16 kandidatov, kar seveda poveča možnost izbire najkvalitetnejših kandidatov.

V tem primeru predlagamo Državnemu zboru v izvolitev dva kandidata, in sicer kandidata Luka Grassellija in magistra Merslaviča. Pa če dovolite, bi predstavila na kratko vsakega posebej.

Luka Grasselli se je najprej seveda kalil kot odvetniški kandidat, kasneje kot samostojni podjetnik, kot samostojni odvetnik. Sicer pa je zdaj že vrsto let najprej strokovni sodelavec in kasneje okrožni državni tožilec na Specializiranem državnem tožilstvu Republike Slovenije. Gre pa za kandidata, ki nima samo vrhunske poklicne izkušnje, ampak tudi široka izobrazba. Namreč kandidat je pred študijem prava zaključil študij na Fakulteti za matematiko in fiziko, je univerzitetni diplomirani fizik, je opravil izpit za sodnega tolmača za nemški jezik in ima tudi strokovni izpit za patentnega zastopnika. Tako, da gre za res kandidata, ki ima široke izkušnje, ne samo teoretične, vendar tudi praktične. Tudi iz njegove ocene državno tožilske službe izhaja, da je strokoven, preudaren in zelo učinkovit državni tožilec. Delal je tako na kazenskem, kot tudi civilno pravnem področju, zato ocenjujemo, da je še posebej primeren prav za razpisano sodniško mesto na kazensko pravnem področju na Okrožnem sodišču v Celju.

Enako velja tudi za kandidata magistra Davida Merslaviča. Gre za kandidata, ki se je prav tako kalil in še vedno dela kot odvetnik, vendar kandidata s širokimi izkušnjami, ustreznim strokovnim znanjem, prav tako kandidata, ki se je izobraževal v tujini. Izkazal se je ne samo kot dober odvetnik, ampak tudi tisti, ki sodeluje na izobraževalnem področju, tudi publicističnem, tako, da glede na obsežnost njegovih poklicnih izkušenj, znanstveno raziskovalnega dela, ocenjujemo, da je tudi ta kandidat med boljšimi in tokrat najprimernejši za mesto, za drugo razpisano mesto okrožnega sodnika na Okrožnem sodišču v Celju.

Hvala, predsednica.