Govor

Urška Kežmah

Hvala lepa, gospa predsednica.

Lep pozdrav poslankam in poslancem, tokrat prvič v takšni vlogi. Res je, Sodni svet Republike Slovenije na predlog Vrhovnega sodišča Republike Slovenije izvedel izbirni postopek za izbiro kandidata vrhovnega sodnika za sojenje na civilnem oddelku. Na razpis so se prijavili ena kandidatka in trije kandidati. Tekom kandidacijskega postopka je eden od kandidatov kandidaturo umaknil, kasneje še eden, tako da smo na koncu imeli izbiro samo med dvema. Kot veste, Sodni svet izbiro opravlja v več fazah. Tudi tokrat je izvedel vse faze izbirnega postopka.

Vam pa kot najbolj kompetentno in primerno kandidatko za vrhovno sodnico na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije predlaga prav kandidatko Katarino Parazajda. Gre za kandidatko, ki ima zelo nadpovprečne delovne sposobnosti, ki jih bom sedaj seveda podrobneje obrazložila. Kriteriji Sodnega sveta so predpisani v zakonu in jih Sodni svet pri svoji izbiri vedno upošteva, in sicer so to delovne sposobnosti, strokovno znanje, upošteva se seveda predvsem sposobnost pisnega in ustnega izražanja, sposobnost analitičnega mišljenja, sposobnost strukturiranega dela, obseg strokovnega znanja, osebnostne lastnosti, zlasti odgovornost, zanesljivost, preudarnost, pa tudi socialne veščine, kjer se upoštevajo zlasti komunikacijske spretnosti, spretnosti obvladovanja konfliktnih situacij in seveda tudi sposobnost opravljanja vodstvenih nalog.

Kandidatka je dosedanjo celotno svojo poklicno pot posvetila sodstvu, tako je začela svojo karierno pot kot strokovna sodelavka, kasneje od leta 2004 na Okrajnem sodišču kot okrajna sodnica in že leta 2008 kot okrožna sodnica, kasneje pa višja sodnica na Višjem sodišču v Ljubljani, kjer na civilnem oddelku sodi še danes. Ni samo sodnica, ki sodi na svojem oddelku z več kot 20-letnimi izkušnjami, pri čemer gre za sodnico, ki je bila kar trikrat ocenjena nadpovprečno, kar pomeni, da je njeno delo ocenjeno kot nadpovprečno in z višjimi kriteriji, je pa to sodnica, ki veliko prispeva k izobraževanju, kajti posveča se ne samo kot sodnica mentorica mlajšim kolegom, ampak tudi izobražuje kot izvrstna civilno pravna strokovnjakinja, je publicistično aktivna, njene odločbe so argumentirane, jasne, ceni jo tudi oddelek Vrhovnega sodišča, ki ji je dal pozitivno mnenje, zato Sodni svet po opravljeni izbiri ocenjuje, da gre za najbolj primerno kandidatko za tako pomembno delo, kot je mesto vrhovnega sodnika na Vrhovnem sodišču.

Hvala lepa, predsednica.