Govor

Jan Kovačič

Spoštovana gospa predsednica komisije, hvala za besedo in priložnost, da predstavim predlog predsednice Republike Slovenije.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, članice in člani Mandatno-volilne komisije, gospa predsednica Sodnega sveta! Predsednica republike je za predloge morebitnih kandidatov zaprosila Odvetniško zbornico Slovenije, Zvezo društev pravnikov Slovenije, Notarsko zbornico Slovenije, Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani, Pravno fakulteto Univerze v Mariboru ter Evropsko pravno fakulteto Nove Univerze. Na javni poziv je Urad predsednice Republike Slovenije prejel deset predlogov. Kot pri vseh tovrstnih postopkih doslej smo v Uradu predsednice republike s kandidati za člane Sodnega sveta opravili pogovor. Ker je predsednica republike končno odločitev o predlogu želela sprejeti čim bolj objektivno, neodvisno in na temeljih strokovnosti in kompetentnosti, ki so nujni za opravljanje poslanstva Sodnega sveta. Kandidati so s tem dobili možnost, da se osebno predstavijo. Pogovor s kandidatkami in kandidati je opravila štiričlanska komisija, ki je predsednici republike predstavila podrobno poročilo o pogovorih. Po preučitvi prijavne dokumentacije poročila komisije, temeljitem razmisleku in pogovorih predsednice republike z vodji oziroma namestniki vodij vseh poslanskih skupin je predsednica republike na kandidatno listo uvrstila štiri kandidate, ki jih Državnemu zboru predlaga v izvolitev za dva člana Sodnega sveta. To so, kot je že naštela gospa predsednica Komisije, Tanja Bohl, doktorica Ana Kerševan, Sandra Marčič in izredni profesor doktor Miha Šepec. Dovolite, da kandidatke in kandidate v nadaljevanju tudi kratko predstavim.

Tanjo Bohl je za kandidatko za članico Sodnega sveta predsednici republike predlagala Odvetniška zbornica Slovenije. Je strokovnjakinja na področju delovnega prava in prava socialne varnosti ter že več kot deset let vodi svojo odvetniško pisarno pri Odvetniški zbornici Slovenije. Ima status odvetnika, specialista za področje delovnega prava, poleg tega pa že vrsto let predseduje Komisiji za ugotavljanje primernosti poslovnih prostorov. V okviru svojega odvetniškega dela primarno sodeluje z delodajalci, svetuje jim v vseh delovnopravnih zadevah, v sodnih postopkih pred sodišči, zastopa tako delodajalce kot tudi delavce, dejavna je tudi na področju pogajanj s sindikati. Doktorico Ano Kerševan je za kandidatko za članico Sodnega sveta predsednice republike predlagala Zveza društev pravnikov Slovenije. Od septembra 2022 je generalna državna odvetnica, pred tem pa je bila višja državna odvetnica aktivna predvsem pri izdelavi pravnih mnenj na svetovalno analitičnem oddelku. Obravnavala je spore na oddelku za civilno in gospodarsko pravo ter sodelovala pri zastopanju Republike Slovenije v investicijskih arbitražah. Deset let je bila zaposlena kot strokovna sodelavka na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani. Magistrski študij in raziskovalno delo je opravljala v tujini, in sicer v Nemčiji in Združenih državah Amerike.

Sandra Marčič se je na javni poziv predsednice republike prijavila sama. Zaposlena je na Okrožnem sodišču na Ptuju, kjer je pravosodna svetnica na gospodarskem oddelku, pred tem pa je na Upravni enoti Maribor vodila Oddelek za občo upravo. Gospa Marčič je v svoji kandidaturi izpostavila dva temeljna razloga za odločitev, in sicer zastopanost 3308 javnih uslužbencev, ki tvorijo sodno osebje iz vrst katerega v Sodnem svetu ni predstavnika, vendar to osebje prispeva k izvajanju sodne veje oblasti in s tem k delovanju pravne države. Kot drugi razlog je navedla medgeneracijsko sodelovanje pravnih strokovnjakov, ki trenutno sestavljajo sodni svet z mlajšimi kolegi, ki si želijo in so pripravljeni konstruktivno sooblikovati pravosodni sistem.

Izrednega profesorja doktorja Miho Šepca je za kandidata za člana Sodnega sveta predsednici republike predlagala Pravna fakulteta Univerze v Mariboru. Je visokošolski učitelj in strokovnjak s področja pravnih znanosti. Njegovo temeljno področje je kazensko materialno in kazensko procesno pravo, ukvarja pa se tudi z ustavnim in medijskim pravom. Njegova bibliografija obsega več kot 200 publikacij, med katerimi izstopata uredništvo komentarja splošnega dela kazenskega zakonika in velikega komentarja Zakona o kazenskem postopku, med vidnejšimi dosežki pa je tudi soavtorstvo novega komentarja Ustave Republike Slovenije.

Kandidatke in kandidati, ki jih je predsednica Republike Slovenije uvrstila na kandidatno listo, so strokovnjaki na svojem področju z veliko izkušnjami in karierami. S svojimi dosedanjimi strokovnimi dosežki, izkazanim znanjem in delovanjem so se dokazali kot primerni za članstvo v Sodnem svetu, ki ga vidijo kot varuha samostojnosti, neodvisnosti in strokovnosti sodne veje oblasti ter spodbujevalca napredka. Predložena lista omogoča spoštovanim poslankam in poslancem Državnega zbora, da izmed njih izvolijo dva člana Sodnega sveta, ki bosta uspešno in strokovno opravljala to pomembno častno funkcijo. Hvala za vašo pozornost.