Govor

Dober dan!

Pričenjam 26. sejo Mandatno-volilne komisije.

Vse prisotne lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da imam eno opravičilo, opravičil se je kolega Ferenc Horváth, pa tudi nekaj pooblastil in sicer poslanka Sandra Gazinkovski nadomešča poslanko Tamaro Vonta, poslanka Lucija Tacer nadomešča magistrico Natašo Avšič Bogovič, Franc Medic nadomešča Janeza Ciglerja Kralja in Rastislav Vrečko Darka Krajnca.

S sklicem te seje ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog za imenovanje na sodniško mesto vrhovne sodnice na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije, Predloga za izvolitev v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnikov na Okrožnem sodišču v Celju, 3. točka: Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Radovljici, 4. točka: določitev kandidacijskega postopka za imenovanje predsednika in pet članov Državne volilne komisije ter njihovih namestnikov, 5. točka: Nadzor po 21. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Nato pa sem 9. septembra in 12. septembra predlagala še razširitev dnevnega reda seje, z a1. točko: Kandidatna lista za izvolitev dveh članov Sodnega sveta, 3.a točko: Predlog sklepa o spremembi Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov s področja davkov in preprečevanja pranja denarja ter nedopustnega političnega vplivanja na potek oziroma izid posameznih predkazenskih postopkov in finančnega nadzora ter odkrivanja in preprečevanja pranja denarja in 4.a točko: Administrativne zadeve.

Želi kdo v imenu Poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Torej glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje, z novo a1. točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 14 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sedaj glasujemo o razširitvi z novo 3.a točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sprejet.

Sedaj pa glasujemo še o razširitvi z novo 4.a točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sprejet. Kot običajno ste tudi za današnjo sejo nekatera gradiva prejeli v varovani predal v sistemu Udis zaradi varstva osebnih podatkov. V kolikor jih nameravate navajati, vas prosim, da me na to predhodno opozorite, da bomo skladno s poslovnikom sejo v takem primeru zaprli za javnost.

Sedaj pa prehajamo na A1 TOČKO DNEVNEGA REDA - OBRAVNAVA KANDIDATNE LISTE ZA IZVOLITEV DVEH ČLANOV SODNEGA SVETA, ki jo je Državnemu zboru predložila predsednica Republike. Del gradiva je objavljen pri EPA, celotno gradivo pa, kot rečeno, zaradi varstva podatkov v sistemu Udis.

K tej točki dnevnega reda sem vabila Urad predsednice republike, seje se udeležuje gospod Jan Kovačič, generalni sekretar Urada predsednice. Prav lepo pozdravljeni!

Torej, Državni zbor izvoli pet članov Sodnega sveta, in sicer na predlog predsednice republike, izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov. Člani Sodnega sveta se izvolijo za dobo šestih let in po poteku te dobe ne morejo biti takoj ponovno izvoljeni. Vsaka tri leta se volijo dva ali trije člani Sodnega sveta, ki jih voli Državni zbor.

Državni zbor je na seji 23. maja 2024 odločal o izvolitvi treh članov Sodnega sveta, ki se jim je mandat iztekel 4. 7. 2024, pri tem pa izvolil le enega člana, zato je predsednica Državnega zbora za dva člana Sodnega sveta na podlagi 15. člena Zakona o Sodnem svetu razpisala ponovne volitve, ki bodo v četrtek, 26. septembra 2024. Predsednica republike je na kandidatno listo za izvolitev dveh članov uvrstila štiri kandidate, to so: Tanja Bohl, doktorica Ana Kerševan, Sandra Marčič in doktor Miha Šepec. Kandidatna lista je obrazložena. Vsebuje tudi opise poklicnega in strokovnega delovanja posameznih kandidatov, priložena so tudi soglasja kandidatov h kandidaturam. Volitve članov sodnega sveta, ki jih na predlog predsednice republike izvoli Državni zbor, so tajne, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice. Končno izbiro dveh članov bo torej opravil Državni zbor s tajnim glasovanjem, mi pa bomo tukaj glasovali le o sklepu s predlogom Državnemu zboru.

Želite, gospod Kovačič, dodatno obrazložiti predlog? Izvolite.