Govor

Mag. Marta Kos

Spoštovani predsednik, spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani vsi ostali, ki ste danes tukaj zbrani! Zahvaljujem se vam za priložnost, da se vam predstavim v vlogi kandidatke, ki jo je Republika Slovenija 9. septembra potrdila, kot tudi že od včeraj naprej imenovana komisarka s strani predsednice Evropske komisije. Torej, tukaj nastopam v dveh vlogah. V tem smislu sem prvič pred vami in tudi prva kandidatka za komisarko, za katero se že ve, kakšen resor bo pokrivala. Osebno iz srca upam, da na vašem odboru nisem zadnjič, namreč, ne zaradi kandidature, temveč zaradi vloge, za katero sem prepričana, da bi jo moral vaš cenjeni odbor imeti v dialogu in povezovanju, takrat, ko bom v Bruslju komisarka. Menim, da je prav, da se odbor vpraša za mnenje o kandidatki ali kandidatu, menim pa tudi, da bi morali vzpostaviti na nek način stalno izmenjavo mnenj za čas tudi po tem, ko bo komisarka že v Bruslju. Naš Državni zbor ima namreč v skladu z zakonom pomembno vlogo pri oblikovanju in sprejemanju odločitev Evropskega parlamenta. Poleg tega je naš Državni zbor tisti, ki seveda daje smernice slovenski zunanji in evropski politiki. Zato se mi zdi zelo pomembno, da skupaj spoštujemo, spodbujamo in krepimo vlogo nacionalnega parlamenta, pa tudi hkrati državljanskega nadzora pri vprašanjih, ki so v strateškem interesu vseh državljank in državljanov. In s tem v zvezi podpiram točko 27 iz deklaracije ob 20. obletnici članstva Republike Slovenije v Evropski uniji doma v Evropi, ki poziva evropsko komisarko iz Republike Slovenije, da vsaj enkrat letno poroča Državnemu zboru oziroma njegovemu delovnemu telesu, pristojnemu za zadeve EU, o stanju ter aktualnih izzivih v Evropski uniji.

Predlagam, da se ponovno uvede praksa, tako kot je nekoč že bila, da bi komisarka vsako leto enkrat imela govor v Državnem zboru in to potem, ko bo svoj govor o stanju v Evropski uniji v Bruslju že opravila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Naj povem, da ima zame to še osebno dodatno težo, namreč, kot prepričana Evropejka moram negovati načela in vrednote, na katerih sloni naš skupni evropski projekt. In vključevanje nacionalnega parlamenta predstavlja spoštovanje temeljnih načel demokracije. Zato se vam že vnaprej zahvaljujem za današnje sodelovanje, za dialog, pa tudi za vaša mnenja in priporočila.

Po Lizbonski pogodbi, to veste, obstajajo tri zahteve, ki jih kandidatka za članico Evropske komisije mora izpolnjevati: kompetentnost, zavezanost Evropi in neodvisnost. Menim, da izpolnjujem vse navedene zahteve, ker izhajajo iz temeljnih načel, ki me že sicer vodijo v mojem življenju in delovanju. Prva točka, kompetentnost: imam politične in voditeljske izkušnje iz 35 let dela na različnih področjih, od vlade, gospodarskih združenj, zasebnega sektorja, izkazala pa sem se tudi pri vodenju nevladne organizacije. Za to delo sem prejela številna priznanja in nagrade. Posebej sem ponosna na tiste, ki sem jih prejela tako za opravljanje dela veleposlanice kot tudi za dosežke v uspešni mednarodni karieri na področju vodenja in komuniciranja v svetu. Dve leti sem bila direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje in tiskovna predstavnica, tri leta podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije. V času svojega sedemletnega mandata veleposlanice, od tega štiri leta v Nemčiji in tri leta v Švici, me je nemška revija Diplomatisches Magazin, proglasila za veleposlanico leta 2016. Za svoje delo sem prejela tudi eno najvišjih nemških odlikovanj za tujce, velik križ za zasluge reda, za zasluge Zvezne republike Nemčije. Osem let sem bila direktorica podjetja GKTI Slovenija, franšiznega podjetja Gustav Kässer Training International iz Švice. Tri leta sem predsednica Združenja za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja Ona ve, ki je postalo eno najprepoznavnejših v delovanju na področju enakosti spolov.

Posebej želim opozoriti še na nekaj dejstev. Ko sem bila direktorica Urada Vlade za komuniciranje, takrat še informiranje, se je Slovenija prvič predstavila na razstavi Expo v Lizboni. Od takrat redno - in še danes sem ponosna, da smo v tistem času osnovali in začeli eno najuspešnejših kampanj v slovenskem prostoru, za katere smo bili tudi nagrajeni. Gre za kampanjo pri vključevanju Slovenije v Evropsko unijo, ki se je odvijala pod sloganom, ki ga osebno čutim še danes, Doma v Evropi oziroma Home in Europe. In zahvaljujem se vsem, ki ste v Državnem zboru poskrbeli za to, da ste logotip te kampanje izbrali letos za proslavljanje 20-letnice članstva Slovenije v Evropski uniji in ga dali tudi v naslov deklaracije, ki je bila ob tej priložnosti sprejeta. Drugi pomemben projekt v zvezi z vključevanjem Slovenije v Evropski uniji pa sem vodila na Gospodarski zbornici Slovenije kot podpredsednica v tem projektu, v katerem sem takrat odlično sodelovala. Z vodjo pogajalske skupine doktorjem Janezom Potočnikom, kasnejšim našim komisarjem, smo pripravljali slovenska podjetja na vstop na takrat novi trg Evropske unije, kar je bil novum, saj smo, mislim, da približno šest, sedem debelih fasciklov pripravili po področjih, da so se podjetja lahko lažje pripravila.

Druga točka kot zahteva, kdo je lahko komisarka: zavezanost Evropi. Vse svoje znanje in izkušnje bom uporabila v korist državljanov Evropske unije. Vse svoje življenje sem predana Evropejka in sem zavezana našemu skupnemu projektu. Živela sem v časih vseh širitev Evropske unije. Najbolj se spominjam širitve leta 1995, ko je postala članica ena od treh držav...