Govor

Hvala za besedo in lep pozdrav vsem skupaj.

Danes obravnavamo Poročilo o Resoluciji o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za preteklo obdobje od leta 2019 do 2023. Opredeljuje sicer devet vsebinskih področij. In sicer varnost v lokalnih skupnostih, nasilje, javno spodbujanje sovraštva in nestrpnosti, sovražni govor, gospodarska kriminaliteta pri varovanju finančnih interesov v Republiki Sloveniji in Evropski uniji, korupcija in zaščita javnih sredstev, ogrožanje javnega zdravja, informacijska varnost in pa ogroženost Republike Slovenije, zaradi radikalizacije ekstremnega nasilja in terorizma ter ogroženost Republike Slovenije, zaradi hudih in organiziranih oblik kriminalitete. In ne obravnavamo plačnega sistema v policiji. Poudariti je treba, da v policiji obstajata dva policijska sindikata in to, kar je kolega Kosi bral, ne velja za vse policiste. Seveda podpiram povečanje plače vsem zaposlenim v policiji, ampak kot vemo se ureja plačna reforma in me prav zanima koliko sta ta dva policijska sindikata bila uspešna pri pogovoru glede plačne reforme v policiji? To je ena stvar.

Druga stvar, sovražni govor. Sovražni govor je tudi, ko rečemo, da so vsi Romi isti, ker niso. Včeraj smo poslušali na seji, da so vsi Romi isti, da so slabi, da so kriminalci in tako dalje, in to je sovražni govor. Vsaj zame, ker če damo vse v isti koš, je to pač nedopustno.

Kar se tiče stanja v zdravstvu. Kolega Kosi govori o tem, da mi ne maramo zdravnikov. To je definitivno neresnica. Ne govorimo, nikoli nismo rekli, da ne maramo zdravnikov, ne maramo pa ljudi, ki izkoriščajo sistem, in tudi vi bi lahko kdaj tudi o tem razmislili in začeli govoriti, da je prav, da se zdravniki začnejo ukvarjati s tem, kar je njihovo poslanstvo in to je zdravljenje ljudi. Toliko o tem.

Bi pa vseeno vprašala predstavnike policije, in sicer, en del me zanima, in sicer, samo sekundo vam bom takoj povedala: oblikovanje predloga mreže institucij za podporo šolam. Zakaj ta del ni bil izveden? Kje se zatika, če lahko malo razložite, pa bomo potem še naprej. Hvala lepa.