Govor

Anita Stankovič Pavlič

Pozdravljeni. Anita Stankovič Pavlič, vodja Sektorja za Severno in Latinsko Ameriko ter Karibe na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Najlepša hvala za vabilo in za poročilo državne sekretarke in za intervencijo državnega sekretarja.

Jaz bom zelo kratka. Hotela bi predvsem izpostaviti vlogo zunanjega ministrstva pri podpori slovenske skupnosti. Z mojega delovnega področja, seveda je poudarek na zahodni polobli. In tukaj bi izpostavila tudi obisk ministrice, ki poteka ta teden v Kanadi, v četrtek in petek bo v Torontu in v programu ima tudi srečanje s slovensko skupnostjo. Slovenska skupnost v Kanadi je izredno močna, zelo aktivna in ministrica se zelo veseli srečanja s skupnostjo, ki veliko prispeva še vedno s kontakti s Slovenijo in jim bo tudi izrazila vso hvaležnost zaradi podpore, ki so jo tudi imeli v času naše samostojnosti, ko je Kanada bila, mislim, da prva izvenevropska država, ki nas je priznala prav po zaslugi naše slovenske skupnosti tam.

Izpostavila bi tudi vlogo na splošno naših DKP-jev, veleposlaništev, ki vedno sodeluje tako z lektorati kot z društvi, klubi, nudi podporo in močno se osredotoča tudi na podporo poslovnim klubom. Nedavno je bil odprt poslovni klub v ZDA. In želimo si, da bi rasel, da bi postal močnejši. In smo pripravljeni tu sodelovati z različnimi slovenskimi inštitucijami, da bi dali ta zagon novemu klubu v Washingtonu. Priporočamo se tudi naprej za sodelovanje, odlično sodelujemo z Uradom za Slovence, ko imamo obiske, tudi ko imamo častne konzule, kjer vidimo, da imajo lahko tudi častni konzuli zelo veliko vlogo pri podpori slovenske skupnosti in pri njihovem združevanju. Toliko z moje strani.

Za uvod bi pa predala besedo tudi kolegici, ki je iz Sektorja za sosednje države. Hvala.