Govor

Spoštovani, lepo prosim, da zasedete svoja mesta, da lahko začnemo sejo.

Spoštovane članice in člani komisije, spoštovana državna sekretarka, državni sekretar, vabljeni in vsi ostali prisotni, prav lepo pozdravljeni! Pričenjam 11. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice oziroma člani: gospod Felice Žiža, kot nadomestno pa imamo tukaj gospo Jožico Derganc, ki nadomešča poslanko Katarino Štravs.

Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu ne bi prebirala, saj ste ga dobili s sklicem seje. Naj le povem, da se današnje seje preko video povezave udeležujejo tudi člani Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, ki jih prav tako lepo pozdravljam. Svojo udeležbo na današnji seji so opravičili magistra Suzana Weitleiner, predsednica Kulturnega društva Člen sedem za avstrijsko Štajersko, Pavlova hiša, gospa Andreja Kovač, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem, doktorica Barbara Riman, predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, in pa gospod Manuel Jug, predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - SEZNANITEV S POROČILOM O REALIZACIJI NAČRTOVANIH DEJAVNOSTI IN SREDSTVIH ZA SLOVENCE IZVEN MEJA REPUBLIKE SLOVENIJE V LETU 2023.

Gradivo k tej točki, ki smo ga prejeli od Vlade Republike Slovenije dne 19. 6. 2024, je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje. Za uvodno predstavitev obravnavanega gradiva pa dajem najprej besedo državni sekretarki na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, gospe Vesni Humar. Izvolite, beseda je vaša.