Govor

Dober dan vsem skupaj! Pričenjam 47. nujno sejo Odbora za finance. Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti član odbora, gospod Franc Rosec, na seji pa kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastilom sodelujejo: Jožef Horvat namesto Jerneja Vrtovca, Katarina Štravs namesto Bojana Čebele, doktor Martin Premk namesto Toneta Novaka, magister Miroslav Gregorič namesto Lucije Tacer in gospa Jožica Derganc namesto Jerneja Žnidaršiča.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - ZAHTEVA INFORMACIJSKEGA POOBLAŠČENCA ZA OCENO USTAVNOSTI PETEGA ODSTAVKA 51. ČLENA, 9. TOČKE 97. ČLENA, 98. ČLENA, 7. TOČKE PRVEGA ODSTAVKA 126. ČLENA, TRETJEGA ODSTAVKA 126. ČLENA, PRVEGA ODSTAVKA 132. ČLENA, DRUGEGA ODSTAVKA 134. ČLENA, PRVE ALINEJE PETEGA ODSTAVKA 145. ČLENA IN PETEGA DO SEDEMNAJSTEGA ODSTAVKA 150. ČLENA ZAKONA O PREPREČEVANJU PRANJA DENARJA IN FINANCIRANJA TERORIZMA.

Ustavno sodišče je Državnemu zboru dne 18. 10. 2023 posredovalo zahtevo Informacijskega pooblaščenca za oceno ustavnosti in določilo 60-dnevni rok za odgovor Državnega zbora glede navedb v zahtevi. Odboru sta bili posredovani mnenji Vlade in Zakonodajno-pravne službe, zato so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo zahteve. V skladu z 265. členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje.

K obravnavani točki so vabljeni: Ministrstvo za finance in Zakonodajno-pravna služba. Kot gradivo k tej točki ste prejeli gradivo Ustavnega sodišča, mnenje Zakonodajno-pravne službe ter mnenje Vlade Republike Slovenije.

Besedo dajem predstavnici Zakonodajno-pravne službe, in sicer gospe magistri Maji Briški. Izvolite.