Govor

Urška Kežmah

Hvala lepa, gospa predsednica. Spoštovane poslanke in poslanci, Tokrat prvič v vlogi predsednice Sodnega sveta vas še posebej lepo pozdravljam.

In zato, ker je ta trenutek moja naloga, da samo pojasnim, kakšen je pogled Sodnega sveta na letno poročilo Vrhovnega sodišča, bi se v bistvu omejila ta trenutek zgolj na to. Podatki, ki jih je predstavil predsednik in ki so zajeti v letnem poročilu, kažejo na to, da slovensko sodstvo posluje stabilno. To je prva ugotovitev. Res je, da tudi trend reševanja zadev se izboljšuje. Tisto, kar je Sodni svet nekako izpostavil kot vendarle tendenco za v bodoče, je reševanje najpomembnejših zadev, kjer še vedno ni pomembnejših premikov, se pa zadeva izboljšuje. Tudi ugotavljamo, da je kadrovska struktura sodnikov stabilna. Največ sodniške funkcije preneha zaradi upokojitve, v letu 2023 je Sodni svet izdal zgolj devet odločb zaradi odpovedi sodniški funkciji, tako da v bistvu nekako odhodi iz sodniških vrst v veliki večini odhajajo sodniki zaradi upokojitve. Tisto, kar nas posebej skrbi in pri čimer tudi sodelujemo tako z Vrhovnim sodiščem kot z Ministrstvom za pravosodje, je zasedba sodniških mest na kazensko pravnem področju, o čemer bom podrobneje spregovorila, ko predstavljam letno poročilo Sodnega sveta. Dejstvo je tudi, da Sodni svet v celoti podpira prizadevanja Vrhovnega sodišča, ki so usmerjena v informatizacijo postopkov, v ureditev prostorskih, nenazadnje tudi varnostnih razmer na sodišču, kar se velikokrat pozablja, kajti imeli smo kar nekaj varnostnih incidentov in tudi Sodni svet te situacije spremlja. Seveda znotraj svojih pristojnosti zelo spremljamo stanje tudi na področju sodnega osebja in podpiramo prizadevanja Vrhovnega sodišča, da se skupaj s finančnim položajem sodnikov ureja tudi to, kajti gre za sistem, ki mora delovati v celoti in ni za izločiti samo en segment, drugega pa pustiti vnemar, kar tudi Vrhovno sodišče samo izpostavlja in mi zgolj potrjujemo, da je absolutno treba napraviti premik tudi na tem področju. Pozdravljamo vse njihove projekte, ki pravzaprav vodijo k večji učinkovitosti sodnih postopkov. Z zanimanjem spremljamo program Tipko. Vidim, da so prvi efekti tudi že vidni, tako da verjetno v naslednjem letnem poročilu bo Vrhovno sodišče postreglo še s kakšnimi številčnimi podatki. Kar pa lahko že sedaj povemo, je tudi to, da Sodni svet prav tako podpira prizadevanja za ureditev prostorske stiske, še posebej sodišč v Ljubljani. Zlasti se nekako nagibamo k temu, da se bo ta zadeva vendarle uredila. In še nekaj moram reči, tako kot je to povedal predsednik Vrhovnega sodišča, tudi Sodni svet sodeluje v pripravi nove sodniške zakonodaje. Sodeluje tvorno z Ministrstvom za pravosodje in tudi mi lahko samo pohvalimo trenutno ministrico z njeno ekipo, ki si res prizadeva, da se zadeve premaknejo na bolje.

Toliko z naše strani. Bomo pa seveda spremljali situacijo in kjer smo kritični, to tudi izpostavimo. Hvala lepa, predsednica.