Govor

Hvala lepa.

V Poslanski skupini Gibanja Svoboda se z odločitvijo predsednice strokovnih služb in mnenjem Zakonodajno-pravne službe strinjamo v celoti. Včeraj smo še enkrat podrobno proučili zadevo Mercator, tako kot je bilo že omenjeno iz 18. oktobra 2005. Spoštovani predsednik Cukjati je stranko iz katere je prihajal, dvakrat pozval k čistopisu in v stranki SDS so to upoštevali, spoštovali in uredili. Torej imamo opravka s parlamentarno prakso, ki ji predsednica Državnega zbora sledi.

Zdaj pa še političen del. Res mislim, da gremo v teh dnevih predaleč. Ni pomembno, kaj mislimo drug o drugem, ključno in pomembno pa je, da se dela škoda Sloveniji. Prej so bile omenjene mednarodne inštitucije. Spoštovanje do mednarodnih inštitucij kažemo s sklicem Komisije za zadeve EU, ki jo ne skličemo, da bi imenovali kandidatko in politiziramo zadevo, ki je v škodo Slovenije. To, kar se je pa zgodilo, danes, da se na demokratično izvoljeno predsednico Državnega zbora, ki ima izjemno podporo in ugled v pravni sodni stroki, še posebej pa v javnosti pritiska s kazensko ovadbo, je nesprejemljivo in nedopustno. S tem delamo, rušimo institucijo, katere člani smo, z drugo zgodbo pa seveda sporočamo Evropi, ki je začutila pomen Slovenije. Predsednica Evropske komisije je imenovanje ali pa predstavitev komisarjev in resorjev ravno, zaradi Slovenije prestavila za nekaj dni, kar pomeni, da nas cenijo, da nas spoštujejo, da je Slovenija pomembna. Kaj pa mi delamo? V nekih ključnih notranjih zgodbah, bi rekel, politiziramo in delamo škodo celi državi. Preprosto, pravo sporočilo je tisto, kar se je zgodilo včeraj, pa prejšnji dan. Opravili smo politično razpravo o poplavah, včeraj pa zakon, ki pelje naprej, sprejeli praktično soglasno.

Tako da, jaz res prosim, dajmo mirno, preudarno in iščimo tisto, kar je pozitivnega in pa dobrega za inštitucijo, katere del smo in tudi za državo.