Govor

Ja, hvala lepa, dobro jutro vsem!

Ne vem, zakaj smo začeli, bi rekel, na tak način se zdaj driblati tule čez mizo. V poslanski skupini opozicije, SDS in NSi, smo v skladu s poslovnikom v roku vložili zahtevo za širitev dnevnega reda tega kolegija in menimo, da če ne daste te točke oziroma, če ne razširite dnevnega reda, pač ste dolžni to dati na glasovanje. Ne vem, če lahko kar sami odločite, da je to zdaj nedopustno, glede na to da, ker ste se spustili v vsebino, okej, mnenje Zakonodajno-pravne službe, z vsem spoštovanjem, Zakonodajno-pravna služba odlično dela, z njo odlično sodelujemo že vsa leta kar smo v Državnem zboru, ampak posebej smo navedli in posebej je bilo navedeno tudi v prvem mnenju Zakonodajno-pravne službe, da gre za sicer pomemben garant zakonske in ustavne skladnosti parlamentarnih preiskav, vendar gre zgolj za obliko notranjega nadzora na katerega predlagatelj parlamentarne preiskave ni vezan. Zdaj se pa sprašujemo, kaj je tisto, kar preprečuje, da bi ta parlamentarna preiskava bila odrejena in zakaj se temu tako upirate. In da, še pokomentiram tiste, lahko rečem, skoraj grožnje iz začetka, ne bomo se tega ustrašili, opozicija je dolžna opozarjati in uporabiti vsa politična in pravna sredstva za to, da omogoči ali pa uveljavi svojo funkcijo nadzora v parlamentarizmu in v demokraciji.

Zaradi tega se ne bomo ustrašili in napovedujem, da bomo še naprej uporabili čisto vsa politična in pravna sredstva, da do te parlamentarne preiskave pride, čeprav nas skušate ustavljati na vsakem koraku in nas začnete sramotiti, smešiti, bi rekel, celo v nič dajati našo vsebino, skušati predstaviti, da v bistvu ne, ne ustreza vsebini, da gre za nedopustnost. In vam povem, saj Slovenija ni samostojen otoček, obstajajo tudi nadnacionalni organi, obstaja nadnacionalna zveza držav katere članica smo, smo tudi člani Sveta Evrope, drugih mednarodnih organizacij, ki to opazujejo in mislim, da s tem ne delamo dobre usluge za stopnjo demokracije in ostalih zadev, ki se tu ocenjujejo.

Menim in predlagam, da se o tej zahtevi za širitev, ki je korektna, ki je pravočasna, ki ustreza pogojem, poslovniškim pogojem, vsaj glasuje.