Govor

Lepo pozdravljeni! Dobro jutro!

Začenjam 97. sejo kolegija. Vse prisotne lepo pozdravljam in vas obveščam o nadomeščanju članov kolegija, in sicer vodjo Poslanske skupine SD Janija Prednika nadomešča poslanec Jonas Žnidaršič in vodjo Poslanske skupine SDS Jelko Godec nadomešča poslanec Danijel Krivec.

Včeraj sta poslanski skupini SDS in Nova Slovenija vložili zahtevo za širitev dnevnega reda današnje seje Kolegija s točko dnevnega reda glede akta o odreditvi parlamentarne preiskave. Obveščam vas, da Kolegij navedene širitve ne more obravnavati, ker čistopis zahteve, ki ga je vložil vlagatelj zahteve za parlamentarno preiskavo, ne odpravlja zadržkov za odreditev parlamentarne preiskave; o tem je tudi Zakonodajno-pravna služba dala svoje mnenje. Šele ko bo zahteva za odreditev parlamentarne preiskave skladna z ustavo in zakonom, torej, ko bo jasno razmejeno in odpravljeno prekrivanje z vsebino akta o odreditvi parlamentarne preiskave Gen-I, bo Državni zbor lahko pripravil in izdal akt o odreditvi parlamentarne preiskave, ki ga bo mogoče uvrstiti na dnevni red izredne seje Državnega zbora, sklicane na podlagi zahteve skupine poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec 21. 8. 2024.

Ob tem še povem, da nobeni manevri ustrahovanja z vložitvami kazenskih ovadb tega ne bodo spremenili in bo to tudi, ko bo potrebno, vse v nadaljevanju obrazloženo. Mi je pa žal, da se kaj takega dogaja pri nas in da je tisti, ki se tega poslužuje, zdrsnil tako nizko, da sam poskuša izvrševati kaznivo dejanje, ker kriva ovadba je kaznivo dejanje, tega se zelo dobro zavedate. In to je to. Ko bo pa potrebno, bo pa seveda še bolj na široko obrazloženo, zakaj ta zahteva ne izpolnjuje pogojev za uvrstitev na izredno sejo. In dokler ne bo ta razmejitev odpravljena, teh pogojev tudi ne bo izpolnjevala. Takrat dobite tudi predavanje, če želite, o ustavnih pravicah in ustavnih načelih in o spoštovanju načel pravne države.

Toliko z moje strani.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA OBRAVNAVO… / oglašanje iz dvorane/

Kolega Krivec, imate postopkovno, izvolite.