Govor

Bojana Potočan

Hvala lepa za besedo, lep pozdrav vsem navzočim tudi z moje strani.

Torej, Komisija za državno ureditev Državnega sveta je na svoji seji 12. 9., obravnavala ta predlog zakona in ga je podprla. Kljub temu pa moram reči, da je prevagalo predvsem stanje kakršno je, torej ta pereča situacija, ki je dejansko ne moremo pustiti nedotaknjene, kljub temu pa smo imeli nekaj pomislekov okrog tega, ki jih bom nanizala. Zdaj, naše mnenje je dano v pisni obliki, tako da jaz bi mogoče samo te poudarke.

Eden od pomislekov je bil, ali ne bo torej takšna ureditev torej povzročila neenakosti med obsojenci glede na to kdaj bodo čakali na prestajanje zaporne kazni, torej ali v času teh začasnih ukrepov ali ne. Po drugi strani pa seveda ni to v njihovi domeni, ampak je v domeni države, kako uredi neke zadeve.

Druga zadeva, ki je vsekakor pereča in s katero menimo, da se je treba spopasti so seveda te kadrovske zadeve. Bili so podani tudi predlogi, ali ne bi morda posegli tudi med profesionalnimi vojaki, ki po 45. letu ne morejo več opravljati dela vojaka, pa je bilo pojasnjeno, da tudi med njimi ni bilo nekega velikega zanimanja za to delo. Torej, predvsem je bilo pojasnjeno tudi, da je eden od ključnih problemov pri pridobivanju novih pravosodnih policistov, ti nizki osebni dohodki, zato je komisija vzpostavila nujnost takojšnje ureditve višjih plač za pravosodne policiste in med ukrepi bi moral vsekakor se najti tudi ukrep, ki bi poskrbel za primerno nadomestilo plač pravosodnim policistom. Gre za javni sistem in to področje ne more čakati na zaključek plačnih pogajanj in uveljavitev plačne reforme, zato bi morda morali to zadevo vzeti prioritetno.

Opozorili smo, ker je bilo ravno takrat tudi izdano mnenje Zakonodajno-pravne službe dosti obširno, da naj se tudi v čim večji meri, seveda, upoštevajo ti strokovni vidiki, ki so bili tam izpostavljeni. Veseli me, da danes slišim, da so te stvari v večjem delu odpravljene, tako da to je bil še eden od teh pomislekov. Pogovarjali smo se tudi o sistemu probacij. Pojasnjeno nam je seveda bilo, da gre tukaj za velik del teh tujcev, ki jim sledi izgon in seveda ne gredo v ta postopek probacij. Pogovarjali smo se, tako kot je bilo danes pojasnjeno, tudi v novem zaporu v Dobrunjah, vendar pa je bilo ob tem tudi poudarjeno, da seveda, če ne bo ustreznih kadrov, ki bi zapolnili potrebe v tem zaporskem sistemu, tudi sam zapor ne bo, torej nova stavba veliko pomagala, zato menimo, da dejansko bi bilo potrebno te zadeve vzeti resno in konec koncev je tudi način, kako država izvršuje svoje kazni, ogledalo družbe in je zelo pomembno, da se ta vprašanja uredijo na način, da ne bo s strani pravosodnega sistema prihajalo do tega manjka, in da ne bo pač ovira na tej strani.

Hvala.