Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam! Pričenjam 21. nujno sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: magistra Meira Hot. Na seji pa kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo: Andreja Rajbenšu nadomešča gospo Leno Grgurevič in magister Rastislav Vrečko nadomešča Andrejo Krt.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik zadeve, je določen dnevni red seje, kot je bil določen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O IZVRŠEVANJU KAZENSKIH SANKCIJ, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 79. seji, dne 11. 9. 2. 2024, na predlog predlagatelja zakona sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 11. 9. 2024, mnenje Sodnega sveta z dne 12. 9. 2024, mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne. 13. 9. 2024. K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni Ministrstvo za pravosodje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Sodni svet, ki so se opravičili, Državnotožilski svet, ki so se opravičili, Vrhovno sodišče, Vrhovno državno tožilstvo, Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij, Upravo za probacijo in Sindikat državnih organov Slovenije.

Poslovniški rok za vložitev amandmajev je do zaključka razprave o členih. Amandmaje so do sedaj vložili Poslanska skupina Svoboda, SD in Levica, Poslanska skupina SDS.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi, v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? Izvolite, gospod Hoivik.