Govor

Hvala spoštovana predsednica za dano besedo, lep pozdrav vsem poslankam in poslancem, državnim sekretarjem, državljankam in državljanom, predvsem pa tistim, ki so bili oškodovani v lanskoletnih poplavah.

Teče 14. mesec od največje katastrofe v Sloveniji, to je poplave, ki so se zgodile 4. avgusta leta 2023, seveda mnoge Slovenke in mnogi Slovenci so se do takrat veselili vsakega dežja, od takrat naprej pa je prav gotovo vse strah in vedno stremijo v zrak, kaj se bo zgodilo z vsakim novim dežjem. Tudi takrat smo se spomnili vsi na poplave, ki so nas doletele na začetku naše države, torej leta 1990, na poplave, ki so bile predvsem na tem celjskem območju, ampak te razsežnosti prav gotovo ne moreš primerjati. Seveda, največkrat imamo očitke v Slovenski demokratski stranki, da sklicujemo seje, da niso potrebne ali so politične. Pa naj povem nekaj na začetku, nekaj pozitivnih stvari, ki so nas združile ob teh poplavah. Prav gotovo je pozitivno tisto, za kar poslanstvo so seveda dokazali gasilci, civilna zaščita, predvsem pa državljanke in državljani, ki so pomagali vsem tistim, ki so bili v poplavah oškodovani. Jaz mislim, da je redko država na svetu, ki je bila tako složna v taki veliki katastrofi. Tudi je tudi kaj pozitivnega s strani Vlade in lokalnih skupnosti. Naj omenim Občino Prevalje. Občina je v teh poplavah ostala brez vodovoda in v zelo kratkem času sta občina, Ministrstvo za infrastrukturo našla skupni jezik, da sta zgradila nov vodovod. To je pohvalno. Samo v razmislek vsem tistim, ki največkrat birokratsko ovirajo neke postopke, če bi takrat iskali vso dokumentacijo, vsa soglasja ob reki Dravi, ob državni cesti, pa da še tukaj gre za vodovod, jaz mislim, da bi čakali leta in leta, to je pozitivno. Tudi v naši poslanski skupini smo z vsemi člani iz Koroškega gradili en most s 16-metrskim razponom seveda montažni. Tudi takrat sem večkrat pomislil, če bi za ta most, kjer je reka Neža delila domačijo pa hlev, živali, če bi za vsa ta soglasja, za ta most rabili soglasje, seveda, bi to trajalo leta. Most je montažen, se da tudi odstraniti tistim, ki bodo nekoč zgradili novega, ampak današnja seja je namenjena predvsem tistim, ki so izgubili svoje domove. Že na odboru pa večkrat v tem Državnem zboru, smo bili deležni očitkov, da sklicujemo seje na to tematiko politično. To ne drži. Tudi na zadnjem matičnem odboru, ki je seveda bil podlaga za to današnjo sejo, smo bili deležni te očitke. Kolegice in kolegi. Danes gre predvsem za tiste, ki nimajo svojih domov in so izgubili. Pa mogoče, da ne bodo več ti očitki, vam dam en posnetek predsednika Vlade en teden po poplavah.

/Posnetek: Govorimo o najbolj obsežnih, največjih poplavah v samostojni Sloveniji, ko bo leto dni mimo, pa če vas bomo lahko prijeli za besedo, kakšno Slovenijo si takrat predstavljate, koliko te škode bo sanirane, koliko ljudi bo vsaj dobilo občutek, da je nekdo za njih poskrbel. Jaz mislim, da leto dni je prepozno. Tisto kar se danes šteje in kar ljudem moramo govoriti je, kaj bomo za njih naredili jutri, do jeseni bomo, kaj bomo za njih naredili do naslednjega tedna in do naslednjega meseca. Mi ne štejemo v mesecih zdaj niti v letih, kdaj bomo kaj realizirali. Danes štejemo v dnevih. Vsak dan mora biti nov uspeh, vsak dan moramo ljudje ljudem vrniti upanje in zaupanje v državo, da jih ne pustimo sami. To je tisto, na podlagi česar nas bodo ljudje ocenjevali in prav je tako, ker je to naša dolžnost. Vse ostalo, obljube za leto dni, to je bežanje od odgovornosti, mi ne beži odgovornost, mi delamo vsak dan in jutri bodo novi ukrepi, ki bodo predstavljeni na Vladi. Na primer ukrepi za pomoč gospodarstvu, na primer ukrepi kako bomo kanalizacijska, vodovodna omrežja in podobno usposobili naprej. To je tisto, kar šteje. Pomembno je, da delamo vsak dan nove ukrepe, tudi takrat, ko moramo spremeniti zakonodajo, ker je ta neustrezna tudi. – konec predvajanega posnetka.