Govor

Hvala za besedo, predsednica.

Odbor za pravosodje je na 21. nujni seji 13. 9. 2024 kot matično delovno telo obravnaval Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo po nujnem postopku predložila Vlada.

Predstavnica predlagatelja je v dopolnilni obrazložitvi uvodoma poudarila, da zasedenost zaporov presega 130 procentno razpoložljivost kapacitet in da slovenski zapori doslej še niso bili tako zasedeni. Zaradi prezasedenosti je vzdrževanje reda in discipline ter zdravstvenega varstva zelo težko zagotoviti. Velik izziv predstavljajo tudi kadrovske težave, saj Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij kljub številnim naporom ne uspe zaposliti ustreznega števila pravosodnih policistov. Predstavnik Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij je predstavil problematiko zavodov za prestajanje kazni zapora, poudaril pa je tudi, da je skozi pretekla leta, da se je spremenila struktura zaprtih oseb.

Predstavnik Zakonodajno-pravne službe se je v predstavitvi pisnega mnenja, ob upoštevanju, da so bili vloženi amandmaji, ki upoštevajo večino podanih pripomb in odpravljajo ključne pomisleke, opredelil zlasti do pripomb splošne narave.

Predstavnica Državnega sveta je pojasnila, da je Komisija za državno ureditev kljub izraženim pomislekom podprla predlog zakona. Predstavnica Vrhovnega državnega tožilstva je izpostavila pomisleke v zvezi z 12. členom predloga zakona. Predstavnik Sindikata državnih organov Slovenije je pojasnil, da podpira vsakršno rešitev, ki bi izboljšala trenutno večplastno problematiko.

V razpravi so opozicijski poslanci menili, da obravnava po nujnem postopku ni primerna, še zlasti, ker predlagateljev novi vidik zaostrenih varnostnih razmer zaradi kadrovskih in prostorskih težav v zaporskem sistemu z deležniki usklajuje že več kot leto dni. Predlagani zakon po njihovem mnenju ne bi rešil niti prostorske stiske in niti kadrovske problematike, saj novi zapor v Dobrunjah v letu dni ne bo dograjen. Prav tako v tem času ni mogoče zaposliti potrebnega števila pravosodnih policistov. Opozarjali so tudi na možnost ogrožanja varnostne situacije v državi, ki bi lahko nastopila ob predvidenih ukrepih prekinitve prestajanja oziroma odloga nastopa kazni zapora. Koalicijski poslanci so pozdravili predlagane rešitve, ki so že bile uspešno preverjene v času epidemije covid in izrazili podporo pravosodnim policistom za njihov prispevek k varnosti slovenske države in njenih državljanov. Odbor je sprejel amandmaje poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica ter ni sprejel amandmajev Poslanske skupine SDS. Odbor je na predlog poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica sprejel tudi svoj amandma. Odbor je nato v skladu s 128. členom Poslovnika Državnega zbora glasoval o vseh členih predloga zakona skupaj in jih sprejel. Hvala.