Govor

Andreja Katič

Spoštovane, spoštovani.

Stanje v slovenskem zaporskem sistemu je alarmantno. Tako polnih zaporov v Sloveniji še nismo imeli. Včerajšnje poročilo ob 7. zjutraj navaja, da imamo zaprtih oseb 1815, kar pomeni 139,72 procentno zasedenost kapacitet - in v to ni vštet prevzgojni dom v Radečah. Dob 140 procentov, Celje 164, Koper 156, Ljubljana 198, Maribor 150. Ob taki prezasedenosti nastajajo težave z zagotavljanjem prostora, z vzdrževanjem reda in discipline, izvajanjem programov, z zagotavljanjem zdravstvenega varstva, prevozom na obravnave, na sodišča in še bi lahko naštevala. Dodaten izziv predstavljajo kadrovske težave, saj Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij kljub vsem naporom ne uspe zaposliti ustreznega števila pravosodnih policistov; kljub intenzivni promociji tega poklica interesentov ni oziroma jih je izredno malo. Ob tem je skrb vzbujajoče tudi dejstvo, da bo v naslednjih dveh letih približno 120 pravosodnih policistov izpolnjevalo pogoje za upokojitev. Naj se na tem mestu zahvalim vsem, ki delajo v sistemu, tako pravosodnim policistom, strokovnim sodelavcem, direktorjem posameznih zaporov. Sedanja situacija terja od njih ogromno angažiranosti, vsakodnevne izredne napore za obvladovanje situacije, ki nastajajo ob preobremenjenosti in maksimalno izvedenih nadurah, da sistem še deluje. Dolgo tega ne bomo vzdržali.

Novela določa začasne ukrepe, začasne s katerimi bo zaporski sistem lahko vsaj nekoliko omejil ta tveganja. Gre za enega izmed ukrepov, ki jih predlagamo in usklajujemo z ministrstvi in stroko, v prihodnjem obdobju vas bomo seznanili in prosili za podporo tudi pri drugih. V predlogu, ki ga imate pred seboj, so določene okoliščine za nastanek zaostrenih varnostnih razmer, ki so posledica kadrovskih ali prostorskih težav v zavodih. Zakon vzpostavlja domnevo, da so razmere podane, ko delež varovanih oseb na posameznega pravosodnega policista doseže 2,5 varovane osebe in ali je zasedenost zavodov za prestajanje kazni zapora presežena za 20 % nad uradno ugotovljeno zmogljivosti vseh zaporov skupaj. Na današnji dan je zaposlenih 534 pravosodnih policistov. Ti pogoji so že danes izpolnjeni. V tej spremembi zakona je pravna podlaga, da Vladi predlagamo sprejem odloka za izvajanje začasnih ukrepov. Večina od njih, ponavljam, večina od njih je bila uveljavljena že v Covid obdobju. Gre za tri začasne ukrepe, ki so; prvi, opravljanje del in nalog pravosodnega policista s strani drugih zaposlenih v upravi, ki so v preteklosti že bili zaposleni na delovnem mestu pravosodni policist; drugi, ki je bil v Covid obdobju, možnost prekinitve kazni, prestajanja kazni zapora in tretji, ki je tudi bil že v Covid obdobju, možnost odloga nastopa kazni zapora ali nadomestnega zapora.

Poleg tega novela naslavlja še nekatere druge nujne spremembe. Uresničujeta se dve odločbi Ustavnega sodišča, spreminja se določitve zdravstvenih zavodov, ki izvršujejo varnostne ukrepe, spreminja se pravna podlaga za odločanje direktorja zavoda o predčasnem odpustu obsojenca, dodaja se tudi prepoved izrekanja disciplinske kazni oddaja v samico tistim zaprtim osebam, ki so mladoletne. Vse je podrobneje zapisano in opredeljeno v predlogu zakona.

Naj povem še to, da je bila novela, ki smo jo poslali v prvi krog usklajevanja, precej bolj ambiciozna in je vsebovala veliko več možnih rešitev, vendar vseh žal ni bilo mogoče medresorsko uskladiti.

Za konec, tudi mi na ministrstvu, v upravi in v vseh zaporih si želimo, da predlaganih rešitev ne bi potrebovali. Mi si želimo, da v naših zaporih ne bi imeli več sto prevoznikov migrantov. Želimo si, da bi poklic pravosodnega policista postal bolj zanimiv za mlade ljudi in želimo si, da bi bil zapor v Dobrunjah zgrajen že jutri. Vse to zahteva svoj čas, v vmesnem času pa zahtevamo, in potrebujemo začasne ukrepe. Predlagani ukrepi so premišljeni in domišljeni, in kot sem povedala, večina izmed njih je veljala tudi že v Covid obdobju. V zakonu so predpisane ustrezne varovalke, ki preprečujejo, da bi bila ogrožena varnost državljanov, podrobneje jih bom kasneje predstavila v razpravi.

Evropsko sodišče / znak za konec razprave/ za človekove pravice je Slovenijo že obsodilo zaradi neustreznih zapor, in plačali smo odškodnino v višini več kot 360 tisoč evrov. Nov zapor v Dobrunjah bo imel višje kapacitete kot zapor na Povšetovi. Slovenija je v tem času sprejela že vrsto ukrepov, vendar vsi ti ukrepi niso zadostni za današnje število pripornikov in zapornikov. Število, ki se povečuje, zlasti zaradi nezakonitih prevozov čez mejo, po tem, ko je na predlog Državnega sveta leta 2021 bila zaostrena kazen v 308. členu Kazenskega zakonika. / znak za konec razprave/ Novela ZIKS je prvi nujni korak k stabilizaciji stanja. Kot sem rekla, rešitve niso nove, premislili smo jih in v nadaljevanju jih bomo tudi podrobneje predstavili.

Prosim, da jih podprete. Hvala.