Govor

Hvala lepa za besedo, predsednica. Ja, zdaj, da se vrnemo morda pravzaprav k izvoru sklica današnje nujne seje, torej k zahtevi Državnega sveta, ki je na sedmih straneh, pa mislim, da absolutno ne po kakršnih koli navodilih, kot je prej implicirala predlagateljica tega zakona, ampak čisto strokovno v dveh točkah so obrazložili zahtevo zakaj predlaga, da Državni zbor ponovno odloči oziroma mora odločiti. Torej, neustreznost postopka sprejemanja in vsebinska neustreznost rešitev iz te novele zakona. Pa danes ne bom predolg, ker je bilo res veliko že rečenega glede te novele, ampak pravzaprav uvodna razprava predlagateljice je pokazala, da je v času svobodne koalicije, v času svobodne Vlade tukaj oziroma tukaj Vlada čisti absolutizem. Zakaj? Zaradi tega, ker je imela tako predlagateljica, kot vladna koalicija, res toliko priložnosti, da bi to novelo umaknila iz postopka, da bi to novelo ustrezno popravila ali pa jo do te mere amandmirala, da bi res zagotavljala načelo tiste ustave, na katero se sklicuje in da bi res ustrezala načelom odločb Ustavnega sodišča. Zelo lepo ste izkoristili takrat te ustavne oziroma odločbe Ustavnega sodišča, da ste šli po skrajšanem postopku. Malo se spomnimo kako je še 19. aprila bil vložen zakon, torej ta novela, kjer ste na primer v 6. členu, spoštovana predlagateljica, zapisali in citiram: "Ta zakon začne veljati naslednji 15. dan po objavi." Torej, celo Zakonodajno-pravna služba je takrat morala popraviti 6. člen, vse člene je sicer popravila, da ne bo pomote, ki je pravzaprav čisto nomotehničen. Vsak ve, mislim, to pa res že po moje vsak, ki malo bere zakone ve, da obstaja se pravi "ta zakon začne veljati 30. dan, 15. dan ali pa naslednji dan." Vi ste pa tako rokohitrsko vložili ta zakon, da ste zapisali naslednji 15. dan. Mislim, res smešno in točno se vidi še zdaj po petih mesecih od takrat, da je bil namen zaustavitev preiskovalke glede financiranja vaše stranke, spoštovana Svoboda, glede nepravilnosti oziroma sumov nepravilnosti v Gen-i in Starsolarju in tako naprej. In pravzaprav dokaz je viden še danes, kajti kolikor sem zasledil je že čez 14 dni sklicana seja te preiskovalke, ki jo je sklical nezakoniti predsednik gospod Tomaž Lah. In seveda, če živimo v pravni državi, bo za svoja dejanja odgovarjal tako ali drugače.

Pa da se vrnem še k vsebinski neustreznosti rešitev iz omenjene novele, ki jo je zapisal Državni svet. Pravzaprav ni bilo organa, ki ne bi protestiral proti tej noveli, ni bilo organa, ki ne bi javno opozarjal, da je bilo premalo časa, da je bilo premalo razprave na to temo in na to smo tudi mi opozarjali, tako pri obravnavi na matičnem delovnem telesu, tako na obravnavi plenarke kot na obravnavi potem spet na matičnem delovnem telesu, ko smo šli v predlog referenduma in tako naprej. Ampak poglejte, vas to ni razrahljalo, kar zopet dokazuje tisto, kar sem uvodoma povedal, torej ta absolutizem, predvsem predlagateljice oziroma tudi predsednice Državnega zbora, kar pa je ponovno zelo slabo, kar se tiče krepitve ugleda zakonodajne veje oblasti, ugleda te institucije in nenazadnje ugleda tudi Slovenije v mednarodnem prostoru.

In samo še za konec, zdaj, spoštovana predlagateljica, vi ste rekli, da vas citiram: "Nič ne bo ustavilo." Zdaj, to so težke besede, morda bi lahko rekli, nič me ne bo ustavilo, v okviru veljavne zakonodaje, v okviru Ustave Republike Slovenije, ne, vi ste dejali, nič vas ne bo ustavilo, ker je pač takšno bilo izgleda navodilo. Jaz sem skoraj, bom rekel, sem 99,9 odstotno prepričan, da ta novela ni zrasla v tej obliki na vašem zelniku, da ste zagotovo spremljali postopek, da ste bili morda celo na začetku iskreni z vašimi nameni, ampak kot smo že večkrat dejali, tista skupina, ki je bila ustanovljena, se mi zdi, konec leta 2022, potem ni bila ponovno nikoli sklicana, ki naj bi se ukvarjala z omenjeno problematiko Zakona o parlamentarni preiskavi in potem je prišel tisti 19. april, ko je Državni svet zahteval, po Ustavi seveda, preiskovalko o GEN-I-ju in financiranju vaše stranke na parlamentarnih volitvah leta 2022.

Tako, da seveda jaz ne bom glasoval ponovno za ta zakon, mu bom absolutno nasprotoval in tudi mislim, da bo čas pokazal, da smo imeli v Slovenski demokratski stranki prav, ko smo se v okviru pravne države, v okviru tega parlamenta borili, pa tudi nenazadnje so tudi, lahko smo iskreni, člani Slovenske demokratske stranke, ki so tudi zastopani v Državnem svetu, kajti mislim, da še ni ilegalno biti državni svetnik in član stranke, da smo se res borili z vsemi pravnimi sredstvi, da ta novela ne bi ugledala luči sveta.

Hvala.