Govor

Andrej Poglajen

Predsedujoča, hvala za besedo. Dovolite mi, da prvič nagovorim izbrane kolege in kolegice poslance kot novopečeni poslanec.

Najprej bi rad podal manjši zgodovinski popravek, kajti francoska revolucija ni bila tista, ki je prva zmanjševala posege države v življenje ljudi, ampak se je to začelo dogajati že v Ameriki 15 let prej z ameriško Deklaracijo o neodvisnosti, v kateri je Jefferson povzel ideje Johna Lockeja in Thomasa Penna, ki deklarira ravno to, da vlada ne sme posegati v življenja svojih državljanov, ampak več v zgodovini, kdaj drugič, gospa predsednica.

Glejte, meni je zelo zanimivo, ker imamo danes te tematike, kajti verjetno bom s strani izmed katerih koalicijskih poslancev dobil vnaprej vrženo, da sem že kot državni svetnik sodeloval pri vetu, pa danes kot v vlogi poslanca zagovarjam to stališče. Pa vendar moram reči, da mi je kar zanimivo to, ko slišim vse te borbe za pravico, za ustavnost, besede o vladavini prava in podobno, ampak identično situacijo smo imeli na začetku mandata, ko ste koalicijski poslanci odredili preiskavo, ki je posegala v življenje oziroma v privatno življenje enega izmed aktualnih funkcionarjev, ki takrat še ni bil funkcionar, pa ste vsi križem rok gledali v zrak in podprli to idejo, danes pa vik in krik. Ne govorimo o tem, da bi poslanci brskali po računih, ne govorimo o tem, da bi pregledovali poslovanje podjetij, govorimo o ustavni pravici Državnega sveta, ki je od nastanka naše države bila in vedno bo, se pravi to, da ima pravico predlagati oziroma dati zahtevo za preiskovalno preiskavo, ki jo opravi Državni zbor Republike Slovenije. In ravno tukaj je najbolj ironično to, da tisti, ki govorite o Ustavi, najbolj rušite nekaj kar je v Ustavi že od začetka naše države. Pa vendar, ko že govorimo o Ustavi, dajmo izpostaviti dejstva. Načelo delitve oblasti je jasno, se pravi, da imamo državo, ki je razdeljena na zakonodajno, izvršilno ter sodno vejo oblasti. Ampak glej ga zlomka, bolj ko nekateri koalicijski poslanci govorite o tem, da bi radi zmanjšali posege ene izmed vej v drugo vejo oblasti. ravno to predlagate s tem zakonom, da ima ena izmed vej oblasti možnost diktiranja delovanja druge veje oblasti. O tem ali je nekaj ustavno ali ni ustavno, ne more, ne more biti odločeno med postopkom, ampak po opravljenem postopku.

Tako je bilo v zadevi, v vseh zadevah, kot ste jih v bistvu namenjali oziroma katere odločbe ste brali. Glejte, mnenje Zakonodajno-pravne službe se velikokrat omenja s strani pobudnikov prvotnega, prvotne novele zakona. Zanimivo je, da v bistvu to mnenje Zakonodajno-pravne službe je bilo praktično identično pri preiskovalki, ki sem jo omenjal že na začetku, ko ste šli in podprli preiskovalko, ki je posegala v privatno življenje zdajšnjega funkcionarja, ki takrat še ni bil funkcionar pa se takrat niste obreknili pa rekli, mogoče je pa to narobe, ampak ste preiskovalko speljali in jo vodite. Mislim, da je to nek političen absurd. Omenili ste, da naj bi Državni svet pri tem deloval politično. Glejte, vprašanje je, kje se poraja bolj to, če trdite, da je Državni svet deloval politično, v katerem interesu delujete vi. Koga krijete s tem zakonom? Komu hočete omogočiti možnost, da mu ne bi bilo preverjeno kako je deloval v državnih podjetjih oziroma zakaj ljudem hočete odvzeti pravico, da izvedo kako se vodijo podjetja, ki so v državni lasti, saj kot vemo, Ustava velja, da ima oblast v Sloveniji ljudstvo.

Glejte, neko govorjenje o brskanju po pogodbah, mislim ironično, zelo ironično, ko to omenjate, kajti brskali ste po telefonih v posameznih zaslišancev, brskali ste po bančnih računih, sedaj vam pa kar od enkrat motijo, sedaj vas pa kar od enkrat motijo, sedaj vas pa kar od enkrat motijo isti instrumenti kot jih sami uporabljate v ostalih preiskavah. Mislim, to je to iskreno dvoličnost in ta dvoličnost v bistvu vas bo verjetno še hudo tepla, kajti verjetno se bo kmalu zgodilo, da boste tisti, ki sedaj krojite ustroje koalicije in vlade v naslednjem mandatu sedeli v opoziciji in verjetno ne boste veseli, ko bodo isti ustroji uporabljeni proti vam. Hvala lepa.