Govor

Spoštovani, vse lepo pozdravljam, še posebej pa pozdravljam nova člana Odbora za pravosodje, in sicer poslanca Poglajna iz SDS in poslanca Medica iz Nove Slovenije. Dobrodošla. Torej pričenjamo 20. nujno sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora, in sicer poslanka Lucija Tacer, ki jo nadomešča poslanka Sara Žibrat.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO ZAHTEVE DRŽAVNEGA SVETA ZA PONOVNO ODLOČANJE DRŽAVNEGA ZBORA O ZAKONU O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O PARLAMENTARNI PREISKAVI.

Zahteva Državnega sveta z dne 19. 7. 2024 je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo odbora so bili vabljeni Državni svet in Ministrstvo za pravosodje, ki se je opravičilo:

Državni svet je na svoji 12. izredni seji ob obravnavi navedenega zakona na podlagi tretje alineje prvega odstavka 97. člena Ustave Republike Slovenije sprejel zahtevo, da Državni zbor o navedenem zakonu ponovno odloča. Zahteva Državnega sveta je bila Odboru za pravosodje posredovano mnenje na podlagi 147. člena Poslovnika državnega zbora.

Prehajamo na obravnavo zahteve Državnega sveta in besedo predajam, v kolikor želi, predstavniku Državnega sveta za obrazložitev zahteve, to je državni svetnik Miloš Pohole. Izvolite.