Govor

Pričenjam 60. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vse prisotne lepo pozdravljam.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Andrej Kosi, ki nadomešča poslanca Danijela Krivca in pa Franc Kepa, ki nadomešča Franca Rosca.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. - predlog priporočila Vladi Republike Slovenije eno leto po katastrofalnih poplavah in zemeljskih plazovih, ki so Slovenijo zajele 4. avgusta 2023.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo torej na 1. in edino TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA PRIPOROČILA VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE.

Eno leto po katastrofalnih poplavah in zemeljskih plazovih, ki so Slovenijo zajele 4. avgusta 2023, ki ga je Državnemu zboru skupaj z zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora v obravnavo posredovala skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec. Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: Zahteva Poslanske skupine SDS za sklic izredne seje Državnega zbora s predlogom priporočila z dne 29. 8. 2024 ter mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 3. 9. 2024. Rok za vlaganje amandmajev je do pričetka obravnave predloga priporočila na seji odbora. Do sedaj niso bili vloženi amandmaji. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo so bili za obravnavo te točke povabljeni: predlagatelj Poslanske skupine SDS v imenu predlagatelja Jožef Jelen. Vlada, doktor Robert Golob predsednik Vlade, Jure Leben državni sekretar v kabinetu predsednika Vlade, Boštjan Šefic državni sekretar Službe Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih, Služba Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih, Zakonodajno-pravna služba ter naknadno danes še Civilna iniciativa Ločica - Breg.

Pričenjam drugo obravnavo predloga priporočila, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma točkah predloga priporočila.

Besedo dajem predstavniku predlagatelja, poslancu Jožefu Jelenu, da nam poda dopolnilno obrazložitev k posameznim točkam predloga priporočila. Verjetno želite izvolite.