Govor

Gospod _________

Ja, hvala za besedo. Jaz bi samo dodal par detajlov še, no, o študiji obnašanja elektroenergetskega sistema, pa niti ni zdaj bistveno, ali v odsotnosti TEŠ v sistemu ali pa v primeru 100 procentnih obnovljivih virov energije, NEPN ni dokument v okvir, v okviru katerega se bi izdelovale študije obratovanja elektroenergetskega sistema. Take študije dela in jih je v preteklosti delal in jih še bo delal Eles, operater prenosnega omrežja. Zdaj od zadnje spremembe, je Eles kot družba tudi operater distribucijskega omrežja, tako da bo delal dva razvojna načrta za, kot strokovne podlage za ta dva razvojna načrta pa upošteva vse, kar se dogaja. Zakon o oskrbi z električno energijo v 49. členu določa, za prenosno omrežje bom zdaj povedal, za distribucijsko pa podobno. Razvojni načrt prenosnega sistema, Eles ga mora narediti vsaki dve leti za obdobje desetih let. To je zelo pomembno. Na trgu in sploh v državi se dogajajo velike spremembe, pa niso obnovljivi viri ali pa sončne elektrarne edina sprememba. Še kup drugih, zato je pač načrt desetletni, nujno ga pa posodabljati vsaki dve leti, poleg tega ga mora v devetih mesecih po sprejetju ali spremembi NEPN še vmes, ne glede na ti dve leti še enkrat posodobiti in prilagoditi. K temu načrtu, razvojnemu, daje soglasje Agencija za energijo, ki je neodvisni regulator trga za električno energijo, namen tega pa je, da namreč agencija določa v končni fazi, da skrajšam, višino omrežnine, ki jo odjemalci plačujemo za to, da se prenosno in distribucijsko omrežje lahko razvijata, vzdržujeta in gradita, in agencija je tista, ki na podlagi razvojnih načrtov oceni, kakšen mora biti skupni znesek omrežnine, ki se pobere Zakon zelo natančno določa, da razvojni načrt prenosnega sistema mora opredeliti glavno infrastrukturo za prenos električne energije, ki jo je treba v naslednjih desetih letih zgraditi ali posodobiti za zanesljivo oskrbo z električno energijo, varno delovanje omrežij in prilagajanje nadaljnjemu razvoju na področju proizvodnje elektrike iz OVE. Ne bom zdaj naprej bral, ampak notri je veliko teh stvari, kaj mora biti upoštevano in to seveda v vseh razvojnih načrtih, tudi v zadnjem veljavnem je upoštevano, tega pa Eles ne more narediti brez študij obratovanja sistema, ki jih redno dela. To, kar se tiče te študije no, pa da ne bom preveč zašel.

Kar se tiče preveč sonca v sistemu, se mi zdi, da, oprostite mi no, če bo to uporabil, to je osebno mnenje, to kreganje okrog oslove sence. Preveč sonca v sistemu ni problem, se pa strinjam z gospodom Roscem in s pobudniki današnje seje, da je problem premalo sonca pozimi, ponoči, takrat pa se moramo zanašati na plin, ampak preveč sonca poleti, podnevi ni problem, to tudi iz teh Elesovih študij izhaja.

Kar se tiče 100 procentne samooskrbe z električno energijo v letu 2040. 100 procentna samooskrba preprosto ni možna, ampak ne zaradi sončnih elektrarn, ampak zaradi velikih oziroma prevelikih blokov v sistemu. V sistemu, ki ima konico danes 150 megavatov, pozimi pa okrog 2000 megavatov, največji bloki v velikosti 600 oziroma 700 megavatov, da ne govorim o tisoč ali pa celo 1600 megavatih, če tak blok izpade za 1 uro, nismo sto procentno samooskrbni. 100 procentna samooskrba, ponavljam, ni možna zaradi prevelikih blokov v sistemu, ne pa zaradi razpršenih virov.

In še eno izjavo: če si uvozno odvisen, cene določa trg oziroma prodajalci, tudi če nisi uvozno odvisen. V Sloveniji imamo pa karkoli si o tem mislimo, lahko rečemo, žal, smo del enotnega evropskega trga in slovenski proizvajalci ne določajo cen za slovenske odjemalce, ampak jih določajo borzne cene, ki se oblikujejo na borzah v okolici Slovenije. Žal je temu tako. Hvala.