Govor

Spoštovana predsednica, spoštovani vsi prisotni!

Odbor je kot matično delovno telo na 49. nujni seji, dne 30. avgusta 2024, obravnaval Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi z učinkovitostjo obravnave romske problematike. Uvodoma je predstavnica predlagatelja, poslanka Anja Bah Žibert, podala dopolnilno obrazložitev k predlogu priporočila ter podrobno predstavila bistvene rešitve, ki jih prinaša. Nato so mnenje o predlogu priporočila podali vabljeni predstavniki Vlade, predstavnica Zakonodajno-pravne službe, Policija, Policijski sindikat Slovenije, Sindikat policistov Slovenije, Zagovornik načela enakosti, namestnik Varuha človekovih pravic, prisotni predstavniki občin in predstavniki romskih skupnosti.

V razpravi so poslanke in poslanci iz Poslanske skupine SDS izpostavili, da učinkovitih in ustreznih ukrepov za reševanje romske problematike trenutno ni. Zato so sami v predlogu priporočila predlagali, da se ustrezno sankcionira storilce kaznivih dejanj, saj prihaja do vedno več incidentov z nasiljem, tudi napadov na policijo, in bi bilo zato nujno, da se policija kadrovsko okrepi ter poveča njena pooblastila v primerih skupinskega nasilja. Med drugim so predlagali tudi vzpostavitev učinkovitega izvrševanja pravnomočno izrečenih kazni v primeru izvajanja prekrškov ter vzpostavitev ustrezne zakonodaje na področju predšolske in šolske vzgoje. Ob tem so poudarili, da problema ne predstavlja celotna romska skupnost, temveč posamezne skupine ter posamezniki znotraj nje. Poslanec iz poslanske skupine SD je izpostavil vse slabše odnose med romsko skupnostjo in večinskim prebivalstvom na območju Kočevja, saj se število nezakonitih ravnanj Romov povečuje. Poudaril je, da bi bilo nujno treba izboljšati varnostno politiko na tem območju ter aktivno delati na romski integraciji, kar se lahko doseže z rednim izobraževanjem mlajših ter s spodbujanjem zaposlitve odraslih. Med drugim je tudi poudaril, da so izboljšave na področju varnosti možne z učinkovitim in permanentnim nadzorom s strani policije ter prioritetno obravnavo storilcev kaznivih dejanj, tako imenovanih povratnikov, na sodišču. Poslanka iz Poslanske skupine Nova Slovenija je izpostavila, da ministri te Vlade še niso predložili konkretnih rešitev glede romske problematike. V poslanski skupini ugotavljajo, da se stanje iz leta v leto poslabšuje, saj je število večinskega prebivalstva živelo z Romi v skupnosti v sožitju, kar je bila posledica vključenosti romskih otrok v vzgojno izobraževalne institucije in zaposlenosti njihovih staršev, kar bi moral biti cilj tudi sedaj. Omenila je predlog zakonov, ki so jih v zakonodajni postopek vložili župani 11 občin, s katerimi bi se reševala romska problematika, a jih je koalicija zavrnila. V Novi Sloveniji so v zakonodajni postopek te zakone ponovno vložili in upajo, da bodo sprejeti, saj prinašajo konkretne rešitve.

Poslanke in poslanci iz Poslanske skupine Svoboda, so v razpravi poudarili nujnost preudarnosti pri obravnavanju in reševanju sobivanja romske skupnosti z večinskim prebivalstvom, saj bo z napačnim pristopom povzročeno še več nestrpnosti. Predlagali so, da se iskanje rešitev prepusti strokovnjakom in omenili, da pristojna ministrstva že pripravljajo spremembe relevantne zakonodaje. Ob tem so izpostavili primer dobre prakse iz Murske Sobote. Izpostavili so nujnost proaktivne dejavnosti v okviru lokalne skupnosti in tudi namensko porabo finančnih sredstev, ki jih občine prejemajo za namene urejanja in reševanja romske problematike. Omenili so, da je potrebno Romom najprej zagotoviti ustrezne bivanjske pogoje, v nadaljevanju pa morajo tudi sami prevzeti skrb in stroške za njihovo vzdrževanje. Izpostavili so, da je v primeru kriminalitete potrebno ustrezno sankcioniranje kršiteljev in da veljajo zakoni za vse enako.

Poslanka iz Poslanske skupine Levica je poudarila, da nasprotujejo zahtevi za sklic izredne seje Državnega zbora in da nasprotujejo sankcioniranjem ene družbene skupine. Ocenjujejo, da se navedenemu primeru, povezanem z Romi, namenja prevelika medijska pozornost, in izpostavila je še, da se zaradi nekaj romskih posameznikov, ki so storili kriminalna dejanja, ne sme posploševati. Vsem Romom je potrebno urediti bivanjske pogoje, sredstva, ki jih občine prejemajo za ureditev romskih vprašanj, pa morajo biti temu namenjena. Treba je tudi delati na aktivni politiki zaposlovanja.

Po končani razpravi je odbor sprejel svoje amandmaje ter glasoval o točkah predloga priporočila in ju sprejel. Hvala za pozornost.