Govor

Lepo pozdravljeni. Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje!

Začenjam 78. izredno sejo Državnega zbora, ki je bila sklicana na podlagi prvega odstavka 58. člena ter prvega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora. Obvestil o odsotnih poslankah in poslancih seje ter vabljenih na sejo sta objavljeni na e-klopi.

Lep pozdrav vsem prisotnim!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 78. izredne seje Državnega zbora, predlog katerega ste prejeli v petek 30. avgusta s sklicem seje.

O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika. Predlogov za širitev dnevnega reda nisem prejela, zato Državnemu zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem. Ker prehajamo na odločanje, vas prosim, da preverite delovanje svojih glasovalnih naprav. In glasujemo o dnevnem redu.

Glasujemo. Se opravičujem. Ne dela, ne, jaz sem narobe pri prit... Ja, se opravičujem, se opravičujem, moja napaka in glasujemo o dnevnem redu.

Glasujemo. Ja, navzočih je 75 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 75.) (Proti nihče.)

In ugotavljam, da je dnevni red 78. izredne seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA SKLEPA O POTRDITVI MANDATA POSLANCEMA FRANCU FRANCISCO ESTANISLAO MEDIC IN ANDREJU POGLAJNU ZA PREOSTANEK MANDATNE DOBE DRŽAVNEGA ZBORA.

Ker sta magister Matej Tonin in magister Branko Grims 16. julija 2024 nastopila funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu, jima je s tem dnem prenehal mandat poslancev Državnega zbora. Državna volilna komisija je Državnemu zboru posredovala sklepa s katerima je ugotovila, da imata pravico opravljati funkcijo poslancev za preostanek mandatne dobe Državnega zbora Franc Francisco Estanislao Medic, oziroma Medic in Andrej Poglajen. Sklepa Državne volilne komisije je kot matično delovno telo obravnavala Mandatno-volilna komisija, ki je Državnemu zboru predložila predlog sklepa, ki je objavljen na e-klopi.

Prehajamo na glasovanje o predlogu sklepa: Na podlagi tretjega odstavka 82. člena Ustave Republike Slovenije, 7. člena Zakona o poslancih, 13. člena v povezavi s 17. členom ter 112. člena Poslovnika Državnega zbora dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa: Potrdita se mandata poslancema Državnega zbora Francu Francisco Estanislao Medic, rojenemu 29. 3. 1958, stanujočemu Ulica Otona Župančiča 48, Idrija in Andreju Poglajnu, rojenemu 5. 6. 2000, stanujočemu Triglavska ulica 13, Idrija in glasujemo.

Glasujemo. Navzočih 78 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 78.) (Proti nihče.)

In ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zato poslanska kolega vabim, da se nam pridružita in zasedeta svoji poslanski mesti ter jima želim, da bi v poslanskih klopeh uspešno opravljala delo poslancev. Čestitke. / aplavz/ Dobro, hvala lepa.

Iskrene čestitke obema poslancema.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

In prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG PRIPOROČILA VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE V ZVEZI Z UČINKOVITOSTJO OBRAVNAVE ROMSKE PROBLEMATIKE.

Predlog priporočila… / nemir v dvorani/ Predlog priporočila je v obravnavo Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec in za dopolnilno obrazložitev predloga priporočila dajem besedo predstavnici predlagatelja, kolegici Anji Bah Žibert.

Izvolite.