Govor

Luka Mesec

Ja, hvala lepa in lepo pozdravljeni. Sam bom malo krajši, ker je z nami tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki bo poročilo predstavil bolj v detajlih, tako da bom jaz izpostavil par glavnih stvari.

Zdaj, kot veste, zavod kot izvajalec in nosilec sistema obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja na podlagi 166. člena ZPIZ-2 vsako leto pripravi letno poročilo v skladu s predpisi, ki urejajo računovodstvo in javne finance. Letno poročilo, ki je danes pred vami, je predhodno obravnaval in sprejel že svet zavoda na svoji 15. seji 28. februarja letos. Iz poročila lahko razberemo, da je zavod tudi v letu 2023 zavarovancem in uživalcem pravic zagotavljal pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, celo leto povsem nemoteno pravočasno izplačeval vse pokojninske in druge dajatve in s tem v polnosti izpolnjeval svoje poslanstvo. Vse leto je deloval likvidno in kljub velikemu dotoku zahtevkov. Kot edini nosilec in izvajalec sistema obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja pri nas dosegel in presegel večino načrtovanih ciljev. Poročilo je vsebinsko pripravljeno tako, da sistemsko pregledno prikazuje in analizira vse pomembnejše statistične in računovodske podatke, podatke o izvajanju zavarovanja ter podatke o poslovanju zavoda; vse to omogoča podlago za analiziranje stanja in za ugotavljanje trendov na področju invalidskega in pokojninskega zavarovanja. Ministrstvo za delo, socialne zadeve, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z zavodom ves čas dobro in tvorno sodeluje pri pripravi zakonodaje in drugih dokumentov. Zdaj, kot veste, je glavni dokument, ki ga pripravljamo, pokojninska reforma oziroma ZPIZ-3. Mogoče še par podatkov, ki so zanimivi. Iz letnega poročila izhajajo zelo pozitivni trendi v okviru pokojninskega sistema. Prvi ta trend je znaten, znatno povečanje števila zavarovancev. V avgustu leta 2022 je prvič v zgodovini zavod imel več kot milijon zavarovancev, v letu 2023 pa je bilo število zavarovancev, vključenih v obvezno zavarovanje, večje od enega milijona že v vsakem mesecu drugega polletja. Skupno povprečno število zavarovancev v letu 2023 je tako znašalo 999 tisoč 43 - to je najvišje v zgodovini zavarovanja - in tako se kljub povečanju števila upokojencev za 1,1 % razmerje med upokojenci in zavarovanci ohranilo na ravni iz leta 2022 in je znašalo 1,57. Povprečna starost pri uveljavljanju starostne pokojnine pri ženskah se glede na leto prej ni spremenila in je znašala 61 let in osem mesecev, povprečna starost moških pa se je v letošnjem letu glede na leto prej oziroma v lanskem letu glede na leto prej znižala za en mesec in je znašala 62 let in devet mesecev. Iz naslova blaženja splošne draginje je bilo z namenom izboljšanja materialnega stanja upokojencev in uživalcev nadomestil v letu 2023 sprejetih več ukrepov. V mesecu novembru in decembru leta 2023 je bil izplačan povečan del prejemkov v višini 1,8 odstotka od zneska prejemka, ki ga je uživalec užival. Prav tako je bilo v je bil v mesecu decembru 2023 izplačan še zimski dodatek za blaženje socialne stiske upokojencev.

Toliko mogoče za kratek uvod z moje strani, glede na to, da vas bo verjetno v poročilu tudi zanimalo, kakšno je stanje pokojninske reforme, lahko tudi uvodoma povem, da smo socialni dialog pred poletjem obudili, s socialnimi partnerji pa smo dogovorjeni, da v tem tednu, se pravi, ta četrtek ali naslednji petek štartamo s pogajanji, ki bodo trajala nekje do februarja, potem pa pokojninska reforma pride na Vlado in v Državni zbor.

Hvala lepa.