Govor

Ja, predsednica, hvala lepa za besedo.

Lep pozdrav vsem tudi v mojem imenu!

Ja, sem pozorno poslušal ministra. Jaz se strinjam s tem nekako, da je ta problem že kar nekaj časa, da so kadrovske težave tudi na tem področju, ampak mi v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke nekako ne podpiramo tega zakona v takšni vsebini z razlogom pač nižanje stopnje izobrazbe.

Prej ste dejal, da se, da so se rudniki oziroma se bodo zapirali. Jaz vidim "glih" tu eno rešitev, kajti na Premogovniku Velenje je kar nekaj kadra z ustrezno izobrazbo, tudi to so mlajši ljudje, kateri so pridobili izobrazbo. Potem imamo tudi nekaj mladih upokojencev z ustrezno izobrazbo. Mislim, da bi se morali najprej poslužiti kakšnih drugih ukrepov kot pa nižanje stopnje izobrazbe. Kot je že bilo prej rečeno, predstavnika Državnega sveta se bo pač ta problematika pojavljala tudi v ostalih inšpekcijskih službah in mogoče bi se drugi tudi zgledovali po tem, kar pa, kar pa po mojem ni v redu, kajti s tem nekako je tudi, obstaja možnost, da se bo nižal nivo varnosti, če govorimo zdaj pač v teh delih inšpektorata o rudarstvu za zunanje, za zunanja delovišča in to je, prihajalo bo tudi nekako posledično do znižanja ugleda inšpektorjev. Jaz mislim, da pri tem nivoju je potreba, je potrebno ostati in poiskati druge resurse. Kot sem rekel, ti ljudje so, treba jim je samo omogočiti, imajo tudi delovne izkušnje, vse pogoje, treba je pač samo omogočiti, da opravijo ta izpit.

Kot je bilo rečeno, so glavni problem tudi plače. Jaz mislim, da ta pogajanja v reformah plač potekajo. Prej ste rekel, da sta dva inšpektorja pa pol, zdaj vemo, zakaj je zadnji odšel, pa na kakšno delovno mesto je odšel, k boljšemu zaslužku. Mislim, da ni tako veliko inšpektorjev, da tu ne bi mogli tudi kak plačilni razred dodati, pa da bi ostal nivo izobrazbe in ugleda na tem nivoju kot je sedaj. Tako da jaz tudi tega zakona v takšni obliki ne bom podprl in bom glasoval proti.

Hvala lepa.