Govor

Pričenjam 58. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vse prisotne lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da na seji kot nadomestni član odbora s pooblastilom sodeluje Uroš Brežan, ki nadomešča poslanca Miroslava Gregoriča.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno točko, v zvezi s katerim v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O RUDARSTVU, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo posredovala Vlada s predlogom, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 92. seji, 1. 7. 2024, sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 20. 6. 2024, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 3. 9. 2024, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 3. 9. 2024 in stališče Skupnosti občin Slovenije z dne 12. 7.

2024.

Rok za vložitev amandmajev je bil do začetka obravnave predloga zakona; v poslovniškem, v poslovniško določenem roku amandmaji niso bili vloženi.

Na sejo so bili k obravnavi te točke vabljeni: Ministrstvo za naravne vire in prostor, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter Zakonodajno-pravna služba.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Najprej bom dala besedo predstavniku Vlade, da poda uvodno dopolnilno obrazložitev k predlogu zakona v imenu predlagatelja. Besedo dajem ministru za naravne vire in prostor Jožetu Novaku, da nam poda obrazložitev. Izvolite, gospod minister. Pa lahko sedite. Pa lahko sedite, ja, tu je malo drugačen red, ja.