Govor

Lepo dobro jutro po počitnicah!

Začenjam 96. sejo kolegija in vse prisotne lepo pozdravljam.

Včeraj ste bili z dopisom obveščeni o širitvi dnevnega reda seje z novima točkama, in sicer 1.a točka - Dogovor o sklicu izredne seje Državnega zbora in prav tako 2. točka - Dogovor o sklicu izredne seje Državnega zbora.

Obveščam vas o nadomeščanju članov kolegija, in sicer vodjo Poslanske skupine SDS Jelko Godec nadomešča poslanec Žan Mahnič, vodjo Poslanske skupine Nova Slovenija Janeza Ciglerja Kralja nadomešča doktorica Vida Čadonič Špelič in pa vodjo Poslanske skupine SD Janija Prednika nadomešča poslanec Jonas Žnidaršič. Dobro.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

S sklicem seje Kolegija ste kot gradivo k tej točki prejeli dve zahtevi skupine poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec za sklic izredne seje, pri čemer bo iz prvo vložene zahteve na dnevni red uvrščena le 2. točka, ker prve točke še ni mogoče obravnavati; včeraj popoldne je bil sicer predložen čistopis zahteve za odreditev nove parlamentarne preiskave, ki pa bo posredovan v mnenje Zakonodajno-pravni službi, in sicer bom prosila za mnenje ali lahko Državni zbor na podlagi tako predloženega čistopisa odredi novo parlamentarno preiskavo, torej ali se zahteva za odreditev te nove parlamentarne preiskave še vedno vsebinsko prekriva z že odrejeno parlamentarno preiskavo.

Predlagam, da na podlagi obeh zahtev skličemo eno izredno sejo Državnega zbora, pri čemer v zvezi s sklicem 78. izredne seje predlagam sledeče. Predlog dnevnega reda bi bil: 1. točka - Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi z učinkovitostjo obravnave romske problematike in 2. točka - Predlog sklepa o potrditvi mandata poslancema Francu Franciscu Estanislau Medicu in Andreju Poglajnu za preostanek mandatne dobe Državnega zbora. Datum seje je četrtek, 5. september, ob 11. uri do zaključka seje. Najava časa za razpravo za poslanske skupine: ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika, pri 1. točki do 15 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga priporočila, to je skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec, in do 30 minut za razpravo predlagatelja ter do 15 minut za predstavitev mnenja Vlade in do 60 minut za razpravo Vlade, pri 2. točki pa skladno s parlamentarno prakso pri razpravah o mandatno-volilnih zadevah torej vsak razpravljavec po 5 minut.

Želi kdo besedo? (Da.)

Kolega Mahnič, izvolite.