Govor

Hvala za besedo. Lep pozdrav vsem predstavnikom Vlade in seveda kandidatu za predstavnika v Evropski komisiji. Gospod Tomaž Vesel.

Marsikaj smo slišali ob marsikateri vaši predstavitvi. Če to res drži kar ste povedali, to se bo verjetno vaše delo kasneje pokazalo. Sem kimala pa vendarle imam nekaj vprašanj glede na to, da tudi je težko zdaj govoriti kot ste sami rekli, da ni, da ni določen še vaš resor, ampak vendarle me zanima naslednje. Najprej mislim, da sem nekje zasledila pa da ste tudi danes nekako povedali, da niste politično opredeljeni. V Sloveniji pač velja, da vsak, ki želi na neko funkcijo reče, ah, saj jaz nisem politično opredeljen, ampak biti politično opredeljen ne sme biti nič, pomeniti nič slabega. Nič slabega ni s tem, kajti politična opredelitev pokaže, kakšne vrednote, katere vrednote, katere torej usmeritve ali tudi način dela in kakorkoli bo nekdo, ki bo opravljal neko politično funkcijo, tudi potem sprejemal.

In zdaj vi boste na politični funkciji z mnogimi izkušnjami, tako iz javnega kot realnega sektorja, kot ste povedali. In povedali ste danes tudi, da želite sprejemati torej neko razumno oziroma sprejeti neko razumno politično enotnost. Zato me vseeno zanima, kakšna je vaša politična opredelitev; navsezadnje bodo vaše odločitve v Evropski komisiji tudi vplivale na določene odločitve v Evropi. Ste sami omenjali nekatere, nekatere najaktualnejše in najbolj razgrete teme, ki dvigujejo veliko prahu, če milo rečem; to sta predvsem Zeleni prehod in pa seveda vprašanje urejanja ilegalnih migracij. Kako bo potem torej takšna odločitev? Povedali ste, da želite, da posamezne države same ne urejajo ilegalnih migracij, da mora biti neka skupna evropska politika. To je veliko vprašanje, hudo vprašanje in na teh vprašanjih se bo pravzaprav Evropa tudi kasneje, upam, da poenotila ne pa lomila. Če boste, ne glede na to, kateri resor, torej ali boste sprejeli vsakršen ponujeni resor, tudi recimo morda izobraževanje? In pa še nekaj; odločitve evropskih, Evropske komisije oziroma Evropskega parlamenta, ki pridejo v posamezne države preko direktiv, usmeritev in vsega, odločilno vplivajo v veliki meri tudi na življenje državljanov v posameznih državah članicah in velikokrat slišimo, mislim, da kar vsi po vrsti, ah, Evropa je spet to določila, kot je primer s temi zamaški, s takimi neumnostmi in potem je tudi odnos, sam odnos ljudi, državljanov do odločitev Evropske unije oziroma to se potem vidi tudi na prisotnosti, torej na udeležbi na evropskih volitvah, da je odnos državljanov nekaterih držav, in mislim, da tudi v Sloveniji, Slovenija je med njimi, ni dober, zato ker so nekatere nesmiselne dosedanje odločitve slabo vplivale, zelo slabo vplivale - tu mislim predvsem na kmetijstvo tudi. In v kakšni meri želite pravzaprav s svojim delom kot evropski komisar v bistvu dvigniti ta torej, pozitiven odnos? Ker Evropa, skupna Evropa ima v osnovi odlične ideje in tudi odlične vrednote.

Hvala lepa.