Govor

Spoštovani predsednik, hvala lepa za besedo. Spoštovani kandidat, predstavniki Vlade, kolegice in kolegi.

Dovolite mi, da sem na začetku tudi jaz, tako kot je bil kandidat, malo kritičen do samega postopka izbire kandidata za evropskega komisarja. Mi danes odločamo oziroma naj bi glasovali o slovenskem izboru pač komisarja za Evropsko komisijo, s tem da vsi vemo, kot prvo, naše odločanje niti ni zavezujoče za Vlado, po drugi strani niti ne vemo, kaj bo naš kandidat oziroma naš komisar, katero področje bo pravzaprav pokrival. Tako da ni čudno, da v Evropski komisiji oziroma v Evropski uniji marsikaj ne deluje tako kot bi moralo, če že, če že ljudi, najkompetentnejših ljudi, ki dejansko vodijo posamezne resorje oziroma kreirajo, če hočete, tudi politiko Evropske unije, izvolimo ali pa njihovo delo določimo - bom si upal uporabiti izraz - skoraj na loteriji. Zdaj tudi v Sloveniji se nismo potrudili ali pa trenutno vladajoča koalicija se ni potrudila, da bi mogoče malo, malo drugače, to pot malo drugače zastavila izbiro kandidata. Kot se spomnite pa tudi kandidat je sam rekel, da je na poziv predsednika Vlade bil predstavljen na pikniku največje vladajoče stranke Gibanja svobode, kar je bilo takrat presenečenje, jaz verjamem, tudi za marsikoga od članov oziroma poslancev Gibanja Svobode kakor tudi za koalicijske, ostale koalicijske partnerje, ki pa so kasneje gospoda Vesela kot kandidata seveda posvojile. Zdaj ne glede na to, da so evropske volitve v Sloveniji pokazale, bi rekel, neko mogoče drugačno razmerje sil, se koalicija ni niti potrudila ali pa vsaj nakazala neko željo po nekem mogoče skupnem iskanju oziroma nekem skupnem dogovoru, kar se tiče, kar se tiče kandidata, ampak je, ampak je enostavno vztrajala pri kandidatu, ki ga je pač, kot sem rekel, takrat predstavila na pikniku.

Zdaj, zame osebno je bilo tudi presenečenje; glede na to, da v Državnem zboru mnogokrat poslušam s strani koalicijskih poslancev in poslank, kako zagovarjajo oziroma se borijo za enakost oziroma, pardon, enakopravnost, nekateri pa se mi zdi tudi za enakost spolov, me čudi, da niste slišali tega apela, ko je, ko je nova, nova stara vodja Evropske komisije pozvala države članice, da predlagajo dva kandidata oziroma kandidatko in kandidata. S tem si tudi mogoče malo odpremo širši, širši prostor, kar se tiče izbire področja, ki bi ga recimo lahko slovenski komisar pokrival, tako da to se mi zdi malo nenavadno, ker bi pričakoval, da ste pač pri teh stvareh konsistentni, da tudi v tem primeru pokažete, da dejansko, da vam je enakopravnost spolov pač pomembna, ampak kar je, je. Kot sem na začetku rekel, pred sabo imamo kandidata, ki zagotovo ima določene kompetence na določenih področjih, kot je tudi v sami predstavitvi lepo predstavil. Jaz ga vidim predvsem na tem nekem finančnem ekonomskem področju, tako da jaz upam, ker do sedaj tudi nisem zasledil neke informacije, da bi se slovenska vlada nekaj pogajala za neke prav konkretne resorje, tako da jaz upam, da dejansko vam ali pa nam vsem skupaj uspe, da bo slovenski kandidat oziroma slovenski komisar dejansko pokrival področje, ki mu je blizu, ker drugače rušimo oziroma drži to, kar sem na začetku rekel, a ne, samo imenovati ljudi na neke, na neke funkcije, ki jim niso blizu, mislim, saj tudi vi ste sam rekel, da vam je celo življenje bilo kot nek fokus delo za dobro ljudi, a ne, v pač javnem sektorju in imate pač določene specializacije in jaz pričakujem, da bi tudi v Evropski komisiji znali te vaše kvalitete prepoznati in vas umestiti za komisarja na področju, ki vam je blizu.

Zdaj pa mogoče samo eno vprašanje. Zdaj v svojem, v svoji predstavitvi ste se sicer dotikali bolj evropskega proračuna, ne pa toliko, bi rekel, tudi slovenskega oziroma v povezavi z novimi pravili. Kot veste, z letošnjim letom po letu 2019 ponovno stopa v veljavo fiskalno pravilo, ki je bilo do zdaj malo izvzeto zaradi različnih vzrokov oziroma ni bilo, ni bilo to striktno upoštevano predvsem zaradi covid situacije in tako naprej. Eno glavnih, bi rekel, ciljev fiskalnega pravila je pač upravljanje, dobro upravljanje z javnim denarjem, to ste tudi vi parkrat v svoji predstavitvi omenil oziroma ste rekel, da vam je to zelo pomembno. Zdaj kar se tiče slovenskega proračuna, vemo, poslušamo skoraj vsak dan določene kritike o nerealnem načrtovanju in predvsem visoki javni porabi, zato me pač enostavno zanima oziroma eno vprašanje. Kakšno je vaše stališče glede, glede omejitev fiskalnega pravila, ki bodo prav gotovo pomenile, pomenile neke težave za sestavo proračuna naše države? Kako vi gledate na morebitne, na morebitne odpustke ali pa kakšno je vaše stališče, ste se borili, se boste borili za to mogoče, da manjše države, da kljub temu imajo določene odpustke pri tem fiskalnem pravilu? Skratka kako vi gledate na to oziroma kakšno stališče boste vi zagovarjali v Bruslju, kar se tiče fiskalnega pravila in uvedbe tega v Sloveniji oziroma upoštevanje le-tega v Sloveniji? Hvala.