Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, malo potrpljenja, miru, prosim!

Začenjal bom z 10. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Na začetku naj povem, da sem dobil pravkar podatek, da imamo, da ima radio, nacionalna Radiotelevizija nekatere tehnične težave glede tega prenosa, zato bomo za 15 minut prekinili sejo, torej 15 minut bomo naredili pavze, pa čez 15 minut bomo nadaljevali, ko bodo te tehnične težave odpravljene, dali bomo možnost tehnikom RTV Slovenija, da te zadeve nekako rešijo, tako, da bomo sejo nadaljevali 10. in 15 minut.

Najlepša hvala.

PREDSEDNIK FRANC BREZNIK: Spoštovani kolegice in kolegi!

Obveščajo me in prosijo še za približno 15 minut pavze, za to, da pripravijo tehnično rešitev, je, na, blizu, tako da bom za 15 minut še preložil, tako da začnemo ob 10.30.

Najlepša hvala.

PREDSEDNIK FRANC BREZNIK: Torej nadaljujemo z 10. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Tehnične službe mi sporočajo, da je trenutno stanje na področju prenosa nacionalne Radiotelevizije urejeno, tako da tehnične zadeve so v redu.

Na začetku seje vas naj obvestim, da na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: kolegico Andrejo Rajbenšu nadomešča kolegica Andreja Kert, kolega Zorana Mojškerca nadomešča kolegica Alenka Helbl, kolega Gašperja Ovnika nadomešča kolega Bojan Čebela in kolega magistra Janeza Žaklja nadomešča kolegica doktor Vida Čadonič Špelič.

Vse kolegice in kolege, ki kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo, lepo pozdravljam na današnji seji.

Torej na sejo so povabljeni predstavniki Vlade, Državnega sveta in poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije. Vse prisotne vas lepo pozdravljam, še posebej pa seveda gospoda Tomaža Vesela, kandidata za člana Evropske komisije iz Republike Slovenije.

Torej prehajamo na določitev dnevnega reda seje tega odbora.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: ker nisem prejel predlogov za njegovo spremembo je določen dnevni red seje, torej odbora kot ste ga prejeli s samim sklicem.

Sedaj prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG KANDIDATURE ZA ČLANA EVROPSKE KOMISIJE.

Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade 26. julija 2024, na podlagi 11.b člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Zaradi varstva osebnih podatkov ste ga članice in člani odbora prejeli v varovani sistem UDIS. Predlog je bil na podlagi navedenega člena zakona drugega in tretjega odstavka 154.č člena ter drugega odstavka 154.š člena Poslovnika Državnega zbora dodeljen v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije, torej nam kot pristojnemu odboru.

V skladu z drugim odstavkom 11.b člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije, se kandidat za člana Evropske komisije predstavi delovnemu telesu Državnega zbora, pristojnemu za v zadevah Evropske unije, ki o kandidatu glasuje in o njem poda mnenje z obrazložitvijo ter ga nemudoma pošlje Vladi. Podobno določa tudi 154.š člen Poslovnika Državnega zbora, in sicer, da se kandidat predstavi pristojnemu odboru in odgovarja na vprašanja njegovih članov ter, da predsednik pristojnega odbora takoj po predstavitvi kandidata pošlje predsednici Državnega zbora in Vladi mnenje o predstavitvi kandidata z obrazložitvijo.

Še informacije o poteku obravnavane točke. Torej, po uvodni predstavitvi kandidata bodo sledila vprašanja članic in članov odbora kandidatov ter njegovi odgovori na vprašanja gospod.

Tomaž Vesel, kandidat za člana Evropske komisije iz Republike Slovenije, sedaj vas prosim, da se predstavite odboru, še posebej, kakšne so vaše kompetence in kakšen je vaš pogled na vašo vlogo v okviru Evropske komisije.

Izvolite, spoštovani kandidat.